herdenkingsreis 10 t/m 13 mei 2017

gedenklaan © Linelle Deunk, 2014

Sinds 2007 organiseert de Stichting Sobibor jaarlijks een 4-daagse Herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Sobibor. Normaal gesproken proberen wij deze reis altijd te laten samenvallen met Holocaust Memorial Day in Polen op 19 april, de dag waarop in Polen de opstand in het getto van Warschau herdacht wordt, helaas gaan we dit jaar een maand later. Tijdens de reis vindt er steevast een gezamenlijk optrekken met Poolse docenten en scholieren plaatsen.

Van woensdag 10 t/m zaterdag 13 mei 2017 organiseert de Stichting Sobibor wederom een herdenkingsreis naar Sobibor. Deze reis is bedoeld voor mensen die een steen lieten plaatsen aan de Gedenklaan, voor degenen die daar familieleden of vrienden willen herdenken, en voor mensen die om andere redenen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sobibor.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit (onder voorbehoud):

Woensdag 10 mei vliegen wij naar Warschau, waar een bus voor ons klaar om ons tijdens de reis te vervoeren. In Warschau bezoeken we het recent geopende Polin Museum over de Pools Joodse geschiedenis. In de middag rijden wij door naar Lublin waar wij overnachten tijdens de reis.

Donderdag 11 mei brengen we eerst een bezoek aan de synagoge van Wlodawa. Daarna gaan wij naar Sobibor voor een bezoek aan de Gedenklaan en een herdenking.

Vrijdag 12 mei beginnen we opnieuw in de synagoge van Wlodawa, waarna wij het lot van de Joden uit Wlodawa tastbaar maken door de weg te volgen die zij moesten gaan naar Sobibor. Aangekomen in Sobibor krijgt iedereen de gelegenheid daar de tijd te nemen die nodig is voor zijn of haar persoonlijke herdenking van vermoorde familieleden en andere dierbaren. Een deel van deze dag zullen wij vergezeld worden door een groep Poolse scholieren. Dit sluit volledig aan bij de educatieve doelstellingen van onze Stichting.

Zaterdag 13 mei reizen wij per bus terug naar het vliegveld van Warschau en vliegen wij terug naar Nederland.

De kosten voor deelname bedragen € 550,- per persoon (of minder wanneer de aangevraagde subsidies toegekend worden). Hierin is inbegrepen: de vliegreis (inclusief vliegtax), het busvervoer, de overnachtingen met ontbijt, lunches en avondmaaltijden (exclusief de drankjes). Een reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf af te sluiten.

De reisdata staan vast, inhoudelijk kan het programma nog enige verandering ondergaan als gevolg van gewijzigde afspraken ter plaatse.

Sobibor wordt momenteel heringericht. In de afgelopen jaren hebben archeologische opgravingen plaatsgevonden ter voorbereiding op de bouw van het nieuwe museum. In de eerste helft van 2017 wordt de eerste stap gemaakt door de asvelden af te gaan schermen. Later dit jaar wordt er gestart met de bouw van het museum. Dit betekent dat we niet precies weten hoe wij Sobibor aan zullen treffen tijdens ons bezoek. Het houden van een herdenking en het bezoeken van de site zal echter geen probleem zijn.

asheuvel © Linelle Deunk, 2014

Momenteel kunnen door de herinrichting geen nieuwe stenen worden gelegd in de Gedenklaan. De laatste stenen zijn gelegd in oktober 2014. Nieuwe stenen kunnen pas weer vanaf de opening van het museum eind 2018 gelegd worden.

In maart 2017 voorafgaande aan de reis organiseren wij een kennismakingsbijeenkomst in Amsterdam, locatie wordt nog bekend gemaakt.

De reis wordt begeleid door bestuursleden Maarten Eddes en Petra van den Boomgaard.

Aanmelding: maarten.eddes@sobibor.org

Lees hier een impressie van de Herdenkingsreis 2016 van Arianne de Jong
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2015 – van Noor Hellman (verschenen in Trouw op 4 mei 2015)
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2015.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2014.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2013.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2011.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2010.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2009.

 

Impressies van de reis in 2016: