studiereis

Belzec

“Aktion Reinhard”:
een interculturele studiereis,
naar Lublin.
23 sep – 1 okt 2016.

Excursies naar de voormalige Joodse shtetls Izbica, Wlodawa en Piaski, en naar Belzec, Sobibor, Treblinka en Majdanek.

Jaarlijks organiseert de Stichting Sobibor in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz en het Poolse Studnia Pamieci een Studiereis naar de voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen van Aktion Reinhard. De samenwerking tussen de drie nationaliteiten wint ieder jaar aan kracht.

Aktion Reinhard
Onder de codenaam Aktion Reinhard werden door de nazi’s tussen maart 1942 en oktober 1943 in het Generaal Gouvernement (Oost Polen) twee miljoen Joden uitgemoord. De meeste slachtoffers stierven in één van de gaskamers van de vernietigingskampen Belzec, Sobibor of Treblinka. Aktion Reinhard was daarmee een van de grootste en gruwelijkste niet-militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog.

Organisatie
Deze internationale en interculturele verdiepingsreis wordt georganiseerd door Stichting Sobibor in samenwerking met Duitse en Poolse organisaties. De voertaal is Engels. De rondleidingen worden gegeven in het Engels en Duits. Basiskennis van deze talen is wenselijk. Sinds 2004 werkt Stichting Sobibor samen met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz uit Kassel. Deze organisatie organiseerde al enkele jaren een reis met hetzelfde thema. In 2007 sloot de Poolse organisatie Studnia Pamieci uit Lublin zich als derde partnervereniging aan.

Voormalige-kledingsorteerloods-in-Belzec-600x450

voormalige kledingsorteerloods Belzec

Deelnemers
Ieder jaar nemen rond de 40 personen uit Nederland, Duitsland en Polen deel aan de reis. De achtergrond van de deelnemers varieert enorm: nabestaanden, studenten, beleidsmakers, journalisten, medewerkers van musea en herinneringscentra of gewoon geïnteresseerden. Gedurende de week kunnen de deelnemers onderling discussiëren over de rol en vorm van herdenken in de verschillende landen van hun herkomst.

Bij verschillende studierichtingen van de UvA en de VU worden studenten aangemoedigd om deel te nemen aan deze reis. De NIOD en het Nationaal Comité 4 en 5 mei sturen jaarlijks deelnemers van hun eigen organisaties.

Programma
Tijdens de Studiereis wordt op historische plaatsen de Holocaust in beeld gebracht, zowel vanuit het perspectief van de slachtoffers als dat van de daders en omstanders. Bezocht worden de voormalige vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka, alsmede het concentratie- annex vernietigingskamp Majdanek. Verder reizen we naar Izbica, Wlodawa en Piaski, plaatsen waar gedurende de periode van Aktion Reinhard zogenaamde doorgangsgetto’s gevestigd waren. Ook brengen wij een bezoek aan het voormalige werkkamp Alter Flughafen in Lublin.

Majdanek

Majdanek

Een tweede thema van de reis is de omgang met Joods cultureel erfgoed na 1945. In dit kader bezoeken we een aantal Joodse begraafplaatsen en synagoges. Tijdens de week wordt verder aandacht besteed aan wat voorafging aan Aktion Reinhard en worden er inleidingen en discussieavonden verzorgd die heden en verleden proberen te verbinden.

Enkele weken voor het vertrek ontvangen de deelnemers een zestal readers, geschreven in het Duits, met achtergrondinformatie over het onderwerp. De artikelen in deze readers geven een overzicht van de geschiedenis van de belangrijkste plekken die we gedurende de week zullen bezoeken en bevatten ook alle ooggetuigenverslagen die gedurende de week ter plaatse worden voorgelezen.

De Nederlandse deelnemers zullen in Warschau een bezoek brengen aan het nieuwe Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden, Polin.

Reisinformatie
– Vertrek vrijdagavond 23 september; terugkomst zaterdagavond 1 oktober.
– De heenreis wordt gemaakt per nachttrein vanaf Amsterdam CS; de terugreis per vliegtuig (Warschau – Amsterdam).
– De standplaats is Lublin, waar in een klooster wordt gelogeerd. Inschrijving gebeurt op basis van tweepersoonskamers. Alleenstaande reizigers, in de praktijk het merendeel van de deelnemers, krijgen dus een kamergenoot toebedeeld.
– De kosten bedragen 775 euro. Voor HBO en WO studenten geldt een gereduceerd tarief van 550 euro. Bij het genoemde bedrag zijn inbegrepen: de reiskosten en de verblijfskosten in het klooster, busvervoer van en naar alle locaties, en de ochtend- en avondmaaltijden in het klooster. Voor drinken en broodjes tijdens de bustochten en voor het avondeten op de aankomstdag, zaterdag 24 september, moet zelf worden gezorgd.
– Een reis- en/of annuleringsverzekering dient zelf afgesloten te worden.
– De reis per trein begint op vrijdagavond 23 september vanaf Amsterdam CS; we arriveren zaterdagmiddag in Lublin.
– Het officiële programma begint op zondagochtend en duurt tot en met vrijdagavond 30 september. Op zaterdag 1 oktober reizen we per trein terug naar Warschau. Van daaruit vliegen we naar Amsterdam, waar we zaterdagavond rond 19.00 uur verwachten aan te komen.
– Voorafgaand aan de reis zal er een kennismakingsbijeenkomst plaatsvinden (datum en locatie worden later bekend gemaakt).
– Voor aanvullende informatie of aanmelding: info@stichtingsobibor.nl

Lees hier het verslag van de Studiereis 2016
Lees hier de blog van de Studiereis 2015.
Lees hier het verslag van de Studiereis 2014.
Lees hier het verslag van de Studiereis 2013.
Lees hier het door de deelnemers bijgehouden blog van de Studiereis 2012.
Lees hier het verslag van de Studiereis 2011.
Lees hier het verslag van de Studiereis 2010.