Tot en met 1940 was de Hollandsche Schouwburg nog een gewoon, populair theater in Amsterdam. Tussen augustus 1942 en november 1943 vormde de Hollandsche Schouwburg een verzamelplaats voor deportaties. Amsterdamse Joden en Joden uit de provincie werden tijdelijk in de Schouwburg opgesloten. Het gebouw was totaal niet toegerust op het verblijf van mensen. Dit leidde tot een grote chaos. De crèche aan de overkant van de straat werd in oktober 1942 gevorderd als dependance. Kinderen onder de dertien jaar moesten hier, gescheiden van hun ouders, wachten op deportatie.

Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten uren, dagen of soms zelfs weken op hun deportatie naar doorgangskamp Westerbork.

In 1962 werd op de binnenplaats, waar vroeger de theaterzaal was, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers. Na een grondige renovatie volgde in 1993 een gedenkwand. De 6.700 familienamen die hierop zijn te lezen, symboliseren alle vermoorde Joden van Nederland.

Bron: www.hollandscheschouwburg.nl

Lotty Huffener-Veffer (Foto: Henriëtte Hogen Esch)

De Hollandsche Schouwburg is voor Lotty Huffener-Veffer (zie foto) zo’n plek. Zij werd op 11 februari 1943 vanuit hier met haar ouders en zusje op transport naar kamp Vught gezet. Lotty overleefde Auschwitz, Reichenbach en de dodenmars. Haar ouders en zusje werden vanuit Vught met het kindertransport gedeporteerd naar Sobibor.

Foto: Henriëtte Hogen Esch maakte deze serie De Laatste Ooggetuigen vanuit het besef dat de ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zich nu in hun laatste levensfase bevinden. Zij wilde de overlevenden nog eenmaal portretteren op een locatie die voor hen een cruciale rol speelde.