herinneringsbox

In 1943 kwamen negentien treinen vanuit Westerbork in Sobibor aan. Ruim 34.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Nederland maakten de gedwongen reis naar dit onbekende oord in Oost-Polen. Op een enkeling na werden zij in nog geen vijf maanden tijd allemaal vermoord. Van de negentien transporten overleefden slechts achttien mannen en vrouwen de oorlog. Dankzij de opstand die op 14 oktober 1943 onder gevangen in Sobibor uitbrak, werd dit vernietigingskamp aan de vergetelheid ontrukt.

In 2013 staat de Stichting Sobibor stil bij alle 19 transporten die zeventig jaar geleden uit Nederland vertrokken naar Sobibor. Negentien keer vragen we op of rond een van die transportdata uw aandacht. Bekijk regelmatig onze agenda voor een actueel overzicht van al onze activiteiten.

Op maandagmiddag 4 maart vond de start van het Herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor plaats. Tijdens een mooie en drukbezochte bijeenkomst in Amsterdam vertelde Jules Schelvis over zijn treinreis in juni 1943 naar Sobibor. Het koor Ad Parnassum bracht het indringende stuk ‘De Trein naar Sobibor’ ten gehore. Voor een uitgebreid sfeerverslag van de bijeenkomst, geschreven door studente Journalistiek Merel de Koning, klik hier.

Omslag Herinneringsbox

Omslag Herinneringsbox

Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, viel de eer te beurt de eerste Herinneringsbox aan Jules Schelvis te mogen uitreiken.

De Herinneringsbox is een speciale uitgave waarin alle publicaties bewaard kunnen worden die gedurende dit jaar zullen verschijnen. Negentien keer vragen we op of rond een van de transportdata de aandacht en sturen we onze donateurs een publicatie toe. Tezamen vormen Herinneringsbox en inhoud een uniek en duurzaam document dat de geschiedenis van Sobibor op uiteenlopende manieren verbeeldt.

Alle donateurs van de Stichting Sobibor die het afgelopen jaar een donatie van € 25 of meer hebben gedaan, ontvangen spoedig de Herinneringsbox.

Nieuwe donateurs die ons dit jaar steunen met een bedrag vanaf € 25  ontvangen eveneens de Herinneringsbox.