Online herdenkingen 2020

Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dit jaar niet mogelijk een herdenking fysiek bij te wonen. Iedereen wordt gevraagd thuis via televisie of internet herdenkingen bij te wonen. We hebben een aantal herdenkingen op een rij gezet.

Herdenking Kamp Amersfoort

Op 19 april 2020 vond in Nationaal Monument Kamp Amersfoort de herdenking plaats van de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis. Voor deze herdenking werd een video gemaakt die u hier kunt terugkijken.

Jom Hasjoa-herdenking 21 april 2020

De Jom Hasjoa-herdenking die plaatsvond op 21 april kon dit jaar vanwege de corona-maatregelen helaas niet doorgaan. Op de website van het Joods Cultureel Kwartier vindt u de aangepaste virtuele herdenking terug. < https://jck.nl/nl/event/jom-hasjoa-virtuele-herdenking >

Nationale 4 mei herdenking

Nationale Herdenking op de Dam

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.

< https://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/herdenken/nationale-herdenking >

Herdenking Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork houdt dit jaar geen 4 mei geen herdenking. Het herinneringscentrum biedt met een speciale podcast de mogelijkheid om op 4 mei stil te staan bij de vervolgingsslachtoffers.

< https://kampwesterbork.nl/museum/zien-en-doen/activiteiten/item/4-mei-dodenherdenking >

Herdenking Nationaal Monument Kamp Vught

Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en met name de slachtoffers van Kamp Vught. De herdenking wordt op maandag 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant. Op tv om 13.35 uur, 15.30 uur, 16.55 uur en 22.55 uur. Het programma is ook online te bekijken via omroepbrabant.nl.

< https://www.nmkampvught.nl/herdenking-4-mei-op-televisie-en-internet/ >

Herdenking Kindertransporten

Op 7 juni vindt de herdenking van de kindertransporten plaats in Nationaal Monument Kamp Vught. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kan ook deze herdenking helaas niet fysiek doorgaan. NM Kamp Vught en Stichting Sobibor vinden het belangrijk dat er op die dag wordt stilgestaan bij het lot van de meer dan 1000 kinderen die vanuit kamp Vught, via Westerbork, naar Sobibor werden gedeporteerd en daar werden vermoord. Op 7 juni zal er een vervangend programma zijn dat via internet kan worden bekeken. Meer informatie volgt.

Meer informatie over de kindertransporten vindt u hier < https://www.sobibor.org/nl/herdenking-kindertransporten/ >

Binnen de Poorten – Eric Borrias

Van 3 t/m 6 mei is op het YouTube-kanaal van verhalenverteller Eric Borrias een registratie van zijn voorstelling “Binnen de Poorten” te zien: https://www.youtube.com/watch?v=_bASIq8SZTQ&list=PLrJumhCWiRXmmG8mrdiMsBq2MaswbhJ11