agenda

Datum Activiteit
jan – feb – mrt 2018 Aktion Reinhardt – sie kamen aus dem Ghetto und gingen ins Unbekannte, Hamburger Gedenkstätte St. Nicolai, Hamburg. Meer informatie en programma via deze link.
momenteel Tentoonstelling Rijssens Museum, informatie via deze link.
22 maart Volksuniversiteit Nijkerk Escape from Sobibor + lezing Maarten Eddes. Meer informatie en inschrijving via deze link.
25 maart NHM Vertelt:
Getuige Lies Caransa
Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in een interview met Esther Göbel, projectmedewerker van het Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek die worden vastgelegd op video. Alle gesprekken zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.Op 25 maart spreekt Lies Caransa. Haar verhaal is gelinkt aan Sobibor, daar is haar neefje Deddie, David Jacob Zak vermoord. Zijn naamplaatje werd gevonden tijdens opgravingen in 2014. De archeologen vonden het naamplaatje van Deddie in een massagraf. Het is een handgemaakt naamplaatje met zwierige letters. De vondst is bijzonder, omdat weinig persoonlijke voorwerpen van slachtoffers bewaard zijn gebleven.Lies heeft opgetreden in verschillende tv programma en documentaires. Onlangs nog te zien in NOS uitzending van de Holocaust Herdenking(Item Lies Caransa en Van Hulst vanaf 2.00 min)

Locatie: Nationaal Holocaust Museum. Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12:00-13:00 uur

11 t/m 14 april Herdenkingsreis
Mijn pop huilt ‘s nachts, voorstelling van verhalenverteller Eric Borias. Meer informatie via deze link.
29 september t/m 6 oktober 2018 Verdiepingsreis
25 oktober Herdenking van de opstand, locatie Verzetsmuseum.

Op 25 oktober vanaf 15.00 uur is Selma Leydesdorff hoofdspreker van de jaarlijkse bijeenkomst van de herdenking van de opstand in 1943 die door de Stichting Sobibor samen met het Verzetsmuseum wordt georganiseerd. Ter gelegenheid van het 75-jarige jubileum van de herdenking van de opstand zal Selma spreken over haar boek Sasha Pechersky: De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde. Na afloop van de inleiding zal Jetje Manheim, Selma Leydesdorff interviewen.

25 november Rudie Cortissos vertelt zijn verhaal in het Nationaal Holocaust Museum te Amsterdam.

Meer informatie en aanmeldingen hier.

laatst bijgewerkt:
18 februari 2018