Groep op het perron, de Rampe, van Sobibór, met op de achtergrond het nieuwe museum

“Aktion Reinhard” een interculturele reis naar Lublin

Jaarlijkse organiseert Stichting Sobibor een verdiepingsreis naar de voormalige doorgangsgetto’s en vernietigingskampen van Aktion Reinhard. De reis bevat excursies naar Belzec, Sobibor, Treblinka, Trawniki en Majdanek en de voormalige Joodse shtetls Izbica, Wlodawa en Piaski.

De 2022-reis vindt plaats van 17 t/m 24 september.

Lees het reisverslag 2021.

Aktion Reinhard

Onder de codenaam Aktion Reinhard werden door de nazi’s tussen maart 1942 en oktober 1943 in het Generaal-Gouvernement (Oost Polen) bijna twee miljoen Joden uitgemoord, waaronder bijna 35.000 Nederlandse Joden. De meeste slachtoffers kwamen om in één van de gaskamers van de vernietigingskampen Belzec, Sobibor of Treblinka. Aktion Reinhard was daarmee een van de grootste en gruwelijkste niet-militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog.

Organisatie

Deze verdiepingsreis wordt georganiseerd door Stichting Sobibor. De voertaal is Engels. De rondleidingen worden gegeven in het Engels en Duits. Basiskennis van deze talen is wenselijk.

Majdanek

Deelnemers

Ieder jaar nemen rond de 20 personen deel aan de reis. De achtergrond van de deelnemers varieert enorm: nabestaanden, studenten, docenten, beleidsmakers, journalisten, medewerkers van musea en herinneringscentra of gewoon geïnteresseerden. Met name voor docenten is deze reis interessant, speciaal voor hen gelden interessante  condities, zie hiervoor het docentenprogramma.

Belzec

Programma

Tijdens de studiereis wordt op historische plaatsen de Holocaust in beeld gebracht, zowel vanuit het perspectief van de slachtoffers als dat van de daders en omstanders. Bezocht worden de voormalige vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka, alsmede het concentratie-/ vernietigingskamp Majdanek en Trawniki. Verder reizen we naar Izbica, Wlodawa en Piaski, plaatsen waar gedurende de periode van Aktion Reinhard zogenaamde doorgangsgetto’s gevestigd waren. Ook brengen wij een bezoek aan het voormalige werkkamp Alter Flughafen in Lublin, aan de Joodse getto’s en aan de wijk waar de daders woonden en werkten.

Een tweede thema van de reis is de omgang met Joods cultureel erfgoed na 1945. In dit kader bezoeken we een aantal Joodse begraafplaatsen en een synagoge. Tijdens de week besteden we verder aandacht aan wat voorafging aan Aktion Reinhard en verzorgen wij inleidingen en discussieavonden waar we heden en verleden proberen te verbinden.

Muur voormalige getto Warschau

Enkele weken voor het vertrek is er een kennismakingsdag.

De Nederlandse deelnemers brengen tijdens de heenreis op zaterdag in Warschau een bezoek aan Polin, het Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden. Een week later, op de terugreisdag, is er in Warschau een rondleiding door de oude stad en delen van het voormalige getto.

Reisinformatie

  • Vertrek en aankomst 2022: 17 september t/m 24 september 2022.
  • Heen en terugreis per vliegtuig (Amsterdam – Warschau – Amsterdam), vanuit Warschau per bus naar Lublin.
  • De standplaats is Lublin, waar in een hotel wordt gelogeerd. Inschrijving gebeurt op basis van tweepersoonskamers. Alleenstaande reizigers, in de praktijk het merendeel van de deelnemers, krijgen dus een kamergenoot toebedeeld.
  • De kosten bedragen 875 euro. Voor HBO en WO studenten geldt een gereduceerd tarief van 650 euro. Bij het genoemde bedrag zijn inbegrepen: de reiskosten en de verblijfskosten in het hotel, busvervoer van en naar alle locaties, en de ochtend- en avondmaaltijden in het hotel.
  • Ieder jaar nodigt Stichting Sobibor een aantal middelbare schooldocenten uit om samen met ons deze achtdaagse reis te maken. Aan deze docenten vragen wij slechts een kleine vergoeding van 250 euro.
  • Het is beperkt mogelijk om tegen meerkosten van 110 euro een eenpersoonskamer te boeken.
  • Een reis- en/of annuleringsverzekering dient zelf afgesloten te worden.
  • Voorafgaand aan de reis zal er een kennismakingsbijeenkomst plaatsvinden.
  • Enkele maanden na de reis zal er een terugkomdag plaatsvinden.
  • Voor aanvullende informatie of aanmelding: info@sobibor.org. Wilt u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de Verdiepingsreis van 2022? Neem dan contact met ons op.

Voor aanvullende informatie of aanmelding: info@sobibor.org

Wilt u persoonlijk op de hoogte gehouden worden van de Verdiepingsreis van 2021? Neem dan contact met ons op.

Mede mogelijk gemaakt door:

NS logo