Er reed een trein naar Sobibor

“Er reed een trein naar Sobibor. Deze vertrok op 1 juni 1943 vanuit Westerbork, volgepropt met 3006 Joden in vijftig veewagens. Ik was een van hen. Niemand wist wat ons na een enerverende tocht van 72 uur te wachten stond. Dit transport was het veertiende in een reeks van negentien uit Nederland die als eindbestemming Sobibor hadden in het oostelijke deel van Polen. In de periode 2 maart tot 20 juli 1943 werden 34.313 Joden uit Nederland gedeporteerd. Van hen hebben slechts achttien de oorlog overleefd. Een ongekend laag aantal. Na de oorlog bleek dat ik de enige overlevende van mijn transport was.”

Jules Schelvis (1921) publiceerde in 1993 het wetenschappelijk werk ‘Vernietigingskamp Sobibor’. Een aantal jaar eerder was ‘Binnen de Poorten’ reeds verschenen, een autobiografisch relaas over zijn kampervaringen. In 1999 richtte Schelvis de Stichting Sobibor op. Voor zijn wetenschappelijk onderzoek onderscheidde de Universiteit van Amsterdam hem in 2008 met een eredoctoraat.

In dit boekje, ‘Er reed een trein naar Sobibor’, vertelt Schelvis gedetailleerd en invoelbaar over het transport naar, en de aankomst in Sobibor.

U kunt dit boek bestellen via Stichting Sobibor.
Het boek is te bestellen door overmaken van € 7,95 + € 4,- porto (€ 11,95) op
bankrekening IBAN: NL03 INGB 0003 3025 25
t.n.v. Stichting Sobibor te Amsterdam

o.v.v.
Uw naam, adres, postcode en “bestelling er reed een trein’’.

Of stuur een mail naar info@sobibor.org

Het wordt zo snel mogelijk toegestuurd.