Lespakket voor klassen 2 en 3 van het vmbo en groep 8 van het basisonderwijs. Op de ondersteunende website is ook lesmateriaal te downloaden voor havo/vwo.

Inhoud

Bijna 1.300 joodse kinderen werden in juni 1943 vanuit concentratiekamp Vught naar de gaskamers in Sobibor getransporteerd. Acht mensen die de kampen overleefden vertellen over de razzia’s, Vught en het transport. Kern van de dvd is voor het vmbo en groep 8 van het basisonderwijs een documentaire van 18 minuten getiteld Wat kunnen ze nou met ons doen?
In de korte documentaire vertellen vier ooggetuigen over hun ervaringen. Hun woorden worden afgewisseld met beelden van vrije, spelende kinderen nu. Dat geeft op een eenvoudige manier een indringend beeld.
Het lesmateriaal gaat over drie geïnterviewden en een omgekomen zusje van ieder van hen.

Een van de geïnterviewden is Koos Valk, die in 1940 zes jaar was. Jules Bohnen, de interviewer en samen met Sara Beumer regisseur van de dvd: “Koos liet weten: ik vertel het nog één keer en dan nooit meer, dan gaat het boek dicht. Het viel hem zwaar, net als de anderen. Valk op de dvd: “Ik voelde me in Vught heel verlaten en paniekerig. Een tante had gezegd: je kunt er spelen, er is veel zand en je krijgt snoep. Ja, mijn tante kon het mooi vertellen…

Dankzij subsidies kan het lespakket voordelig aangeboden worden: € 28,00 voor het lespakket (excl. verzendkosten). Vanwege de materiaalkosten is het pakket alleen beschikbaar voor het onderwijs: particulieren kunnen de dvd bestellen (€ 11,-).

Het lespakket bevat:
– twee exemplaren van de dvd
– zes sets van gelamineerde kaarten met foto’s, plattegronden en tekstfragmenten (geschikt voor hergebruik)
– werkbladen die moeten worden gekopieerd
– een tijdlijn-affiche die het Kindertransport in de context van oorlog en vervolging plaatst.

Zes groepjes leerlingen kunnen hiermee aan de slag. Het lesmateriaal sluit aan bij de formele onderwijsdoelen van geschiedenis en maatschappijleer en helpt de leerlingen het ‘zware’ verhaal te verwerken.
Het basispakket gaat uit van drie lessen. De docentenhandleiding reikt voorts verdiepingsmogelijkheden aan.

Het lesmateriaal kan tevens van de site worden gedownload en de opdrachten kunnen daarop ook on line worden gemaakt (afgeschermd). Op de website staat voorts allerlei aanvullend materiaal zoals een tijdlijn, het Verdrag van de Rechten van het Kind, downloads en updates.
Op de dvd staan verder drie persoonlijke geschiedenissen: van een moeder die met haar kind aan de dood ontsnapte, een ‘onderduikkind’ en zijn vader, Sobibor-getuige Jules Schelvis en een impressie van een herdenking bij het monument dat voor de vermoorde kinderen is opgericht in Vught en een driedelige documentaire van een uur, geschikt voor een breder publiek en voor gebruik voor, tijdens en na een schoolbezoek aan het herinneringscentrum in Vught.

Let op: geeft u bij uw boeking bij Nationaal Monument Kamp Vught door dat u gebruik maakt van het lespakket ‘Joodse kinderen in kamp Vught’

Zie ook www.joodsekindereninkampvught.nl