The pendant bears a date of birth and the city of Frankfurt

Bij opgravingen in het nazi vernietigingskamp Sobibor is een hangertje ontdekt dat vrijwel identiek is aan een hangertje dat het eigendom was van Anne Frank. Expert van het Yad Vashem Holocaust memorial team denken dat het hangertje behoorde aan Karoline Cohn, die wellicht Anne gekend heeft.

Ook Cohn werd in Frankfurt geboren in 1929. Yad Vashem spoorde haar op via de datum die is gegraveerd op de hanger. Historici stellen dat ze het bewijs hebben gevonden dat er slechts twee van dergelijke hangers waren. De kleine driehoekige hanger is aan een kant voorzien van de woorden Mazel Tov in Hebreeuws, samen met de geboortedatum van Cohn en de naam van de stad waar ze geboren werd – Frankfurt.

On the reverse is the Hebrew character for God and three Stars of David

Aan de achterkant staat de Hebreeuwse letter Chai, vaak gebruikt om de naam van G’d (of leven – red.) te verbeelden, voorzien met drie Magen Davids (Davidsterren – red.). Er wordt nu onderzocht of de twee meisjes aan elkaar verwant waren.

Yad Vashem werkt samen met de Israel Antiquities Authority (IAA) om delen van het voormalige kamp Sobibor op te graven. De hanger werd gevonden in het deel van het kamp waarvan wordt aangenomen dat de slachtoffers zich ontkleedden en hun hoofdhaar afgeschoren werd voordat ze naar de gaskamers gingen. Yad Vasjem stelt dat de items die gevonden werden wellicht door de spleten in de houten vloer gevallen zijn en zo weg zijn geraakt.

Cohn werd geboren Frankfurt op 3 juli 1929. Ze werd gedeporteerd uit Frankrijk op 11 november 1941 naar het getto van Minks. Dit getto werd geliquideerd in september 1943 en Cohn was waarschijnlijk een van de 2.000 inwoners die naar Sobibor werden gestuurd. Het hangertje heeft daar meer dan 70 jaar gelegen. Anne Frank had een vrijwel identieke hanger, alleen de geboortegegevens waren anders.

Yoram Haimi, een archeoloog van de IAA die de opgravingen leidt, zei: “Deze hanger laat wellicht ten overvloede zien hoe belangrijk het is om archeologisch onderzoek te doen op de plekken van de voormalige vernietingingskampen. Het verhaal over Karoline Cohn is een schoolvoorbeeld van het lot van de Joden in dit kamp. Het is van groot belang dit verhaal te vertellen, zo dat we dit nooit vergeten.”

Meer dan 250,000 Joden werden vermoord in Sobibor, in het door de nazi’s bezette oost-Polen. In tegenstelling tot kampen die ook werden gebruikt als werkkampen is dit kamp uitsluitend gebouwd om Joden te vermoorden. De nazi’s vernietigden het kamp na een opstand in 1943 en plantten er een bos op om hun misdaden te verbergen. Archeologen hebben de fundamenten van de gaskamers en een stationnetje gevonden.

Het kamp wordt in 2021 heropend.

Anne Frank ging dood in Bergen-Belsen, in maart 1945.

bron:
http://www.bbc.com/news/world-europe-38636132