rust_gedenklaan-200x198Aan de in 2003 geopende Gedenklaan liggen op dit moment ruim 400 stenen. Veel van deze stenen herdenken Nederlandse slachtoffers van Sobibor, maar er zijn ook stenen voor Duitse en Poolse Joden die hier werden vermoord. Daarnaast hebben enkele Tsjechische en Franse nabestaanden stenen laten plaatsen. Ook vanuit Israël en de Verenigde Staten wordt hier familie herdacht.

De in 2008 aangekondigde herinrichting van Sobibor heeft in oktober 2013 geleid tot de bekendmaking van het defintieve ontwerp. In dit ontwerp wordt de Gedenklaan verplaatst. De laan met stenen krijgt een nieuwe en prominente plek waardoor de continuïteit van individuele herdenking en mogelijkheid tot uitbreiding blijven gewaarborgd. Dit laatste was een van onze eisen in de herinrichtingsplannen. De bomen in de huidige Gedenklaan blijven staan; de verwachting is dat het pad in de loop der tijd wordt overgenomen door de natuur en langzaam zal verdwijnen.

Indien u geïnteresseerd bent in het plaatsen van een steen aan de Gedenklaan neem dan contact op via info@sobibor.org, dan zetten we u op de wachtlijst. Wij verwachten in 2021 weer stenen te kunnen plaatsen, ook dan is de officiele procedure pas bekend. Een overzicht van de stenen die tot op dit moment geplaatst zijn, staat op de website van onze Duitse partner (BSH).

Stichting Sobibor organiseerde in april 2007 voor het eerst een speciale, korte reis (herdenkingsreis) naar het voormalige vernietigingskamp in Polen. Anders dan de jaarlijks terugkerende verdiepingsreis, die langs alle kampen van Aktion Reinhard voert, is deze reis met name bedoeld voor mensen die een gedenksteen hebben geplaatst aan de Gedenklaan in Sobibor of om een andere reden speciaal Sobibor willen bezoeken.