herdenkingsreis

gedenklaan © Linelle Deunk, 2014

Sinds 2007 organiseert de Stichting Sobibor jaarlijks een 4-daagse Herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Sobibor. Normaal gesproken proberen wij deze reis altijd te laten samenvallen met Holocaust Memorial Day in Polen op 19 april, de dag waarop in Polen de opstand in het getto van Warschau herdacht wordt, dit jaar gaan we een weekje eerder. Tijdens de reis vindt er steevast een gezamenlijk optrekken met Poolse docenten en scholieren plaatsen.

Van woensdag 11 t/m zaterdag 14 april 2018 organiseert de Stichting Sobibor wederom een herdenkingsreis naar Sobibor. Deze reis is bedoeld voor mensen die een steen lieten plaatsen aan de Gedenklaan, voor degenen die daar familieleden of vrienden willen herdenken, en voor mensen die om andere redenen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sobibor.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit (onder voorbehoud):

Woensdag 11 april vliegen wij naar Warschau, waar een bus voor ons klaar om ons tijdens de reis te vervoeren. In Warschau bezoeken we het recent geopende Polin Museum over de Pools Joodse geschiedenis. In de middag rijden wij door naar Lublin waar wij overnachten tijdens de reis.

Donderdag 12 april brengen we eerst een bezoek aan de synagoge van Wlodawa. Daarna gaan wij naar Sobibor voor een bezoek aan de Gedenklaan en een herdenking.

Vrijdag 13 april beginnen we opnieuw in de synagoge van Wlodawa, waarna wij het lot van de Joden uit Wlodawa tastbaar maken door de weg te volgen die zij moesten gaan naar Sobibor. Aangekomen in Sobibor krijgt iedereen de gelegenheid daar de tijd te nemen die nodig is voor zijn of haar persoonlijke herdenking van vermoorde familieleden en andere dierbaren. Een deel van deze dag zullen wij vergezeld worden door een groep Poolse scholieren. Dit sluit volledig aan bij de educatieve doelstellingen van onze Stichting.

Zaterdag 14 april reizen wij per bus terug naar het vliegveld van Warschau en vliegen wij terug naar Nederland.

De kosten voor deelname bedragen € 550,- per persoon. Hierin is inbegrepen: de vliegreis (inclusief vliegtax), het busvervoer, de overnachtingen met ontbijt, lunches en avondmaaltijden (exclusief de drankjes). Een reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf af te sluiten.

De reisdata staan vast, inhoudelijk kan het programma nog enige verandering ondergaan als gevolg van gewijzigde afspraken ter plaatse.

Sobibor wordt momenteel heringericht. Dit betekent dat we niet precies weten hoe wij Sobibor aan zullen treffen tijdens ons bezoek. Het houden van een herdenking en het bezoeken van de site zal echter geen probleem zijn.

asheuvel © Linelle Deunk, 2014

Het zal binnenkort weer mogelijk zijn om nieuwe stenen te leggen in de Gedenklaan. De laatste stenen zijn gelegd in oktober 2014. We zullen u hier over op de hoogte houden.

Op 25 maart 2018 voorafgaande aan de reis organiseren wij een kennismakingsbijeenkomst in Amsterdam, locatie wordt nog bekend gemaakt.

De reis wordt begeleid door bestuursleden Maarten Eddes en Petra van den Boomgaard.

Aanmelding: maarten.eddes@sobibor.org

De herdenkingsreis wordt mede mogelijk gemaakt door:
– het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij
– Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror)

       

 

Lees hier een impressie van de Herdenkingsreis 2016 van Arianne de Jong
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2015 – van Noor Hellman (verschenen in Trouw op 4 mei 2015)
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2015.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2014.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2013.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2011.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2010.
Lees hier het verslag van de Herdenkingsreis 2009.