Sinds 2007 organiseert de Stichting Sobibor jaarlijks een 4-daagse Herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Sobibor.

In mei 2023 (17 t/m 20 mei) zal de Herdenkingsreis weer worden georganiseerd. U kunt zich opgeven voor deze reis via onderstaande mailadressen of info@sobibor.org

Voor vragen over de reis kunt u terecht bij  Petra van den Boomgaard of Maarten Eddes.

Een mooi verslag van onze laatste reis vindt u hier.

De Herdenkingsreis is bedoeld voor mensen die familie of vrienden willen herdenken of voor mensen die om andere redenen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Sobibor.

1e dag– vlucht naar Warschau. In Warschau krijgen we een rondleiding in het Polin Museum over de Pools Joodse geschiedenis. In de middag rijden wij door naar Lublin waar wij overnachten tijdens de reis.

2e dag– brengen we eerst een bezoek aan de synagoge van Wlodawa. Daarna gaan wij naar Sobibor. In Sobibor krijgen we een korte rondleiding, bezoeken we het museum en organiseren we een herdenking.

3e dag– beginnen we opnieuw in de synagoge van Wlodawa. We ontmoeten hier Poolse scholieren die ons een deel van het programma zullen vergezellen. (Dit sluit aan bij de educatieve doelstellingen van onze Stichting.) Op deze dag volgen wij de weg die de Joden uit Wlodawa moesten afleggen naar Sobibor. Aangekomen in Sobibor krijgt iedereen de gelegenheid daar de tijd te nemen die nodig is voor zijn of haar persoonlijke herdenking van vermoorde familieleden en andere dierbaren. Samen met de scholieren zal het bezoek worden afgesloten met een herdenking.

In de middag brengen we een bezoek aan het NN theater van Lublin. Hier wordt verteld over de Pools Joodse geschiedenis van Lublin.

4e dag– reizen wij per bus terug naar Warschau. Na een bezoek aan het ‘Ringelblum archief’ vliegen we terug naar Nederland.

De kosten voor deelname bedragen € 650,- per persoon. Hierin is inbegrepen: de vliegreis (inclusief vliegtax), het busvervoer, de overnachtingen met ontbijt, lunches en avondmaaltijden (exclusief de drankjes). Een reis- en of annuleringsverzekering dient u zelf af te sluiten.

Inhoudelijk kan het programma nog enige verandering ondergaan als gevolg van gewijzigde afspraken ter plaatse.

Het leggen van stenen is op dit moment nog steeds niet mogelijk in Sobibor. Er wordt een nieuwe gedenklaan ingericht en de stichting is nog in gesprek met het museum over de nieuw te volgen procedure. U kunt wel opgeven bij Stichting Sobibor dat u graag een steen wil leggen voor uw dierbaren in Sobibor. U wordt dan toegevoegd aan de wachtlijst, die op dit moment ook al bekend is bij het museum. Opgeven doet u via info@sobibor.org

Voorafgaande aan de reis organiseren wij een kennismakingsbijeenkomst, de locatie wordt nog bekend gemaakt.

De reis wordt begeleid door Maarten Eddes en bestuurslid Petra van den Boomgaard.

Contactadres:  petra.vdboomgaard@sobibor.org of maarten.eddes@sobibor.org

De herdenkingsreis wordt mede mogelijk gemaakt door:
– het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.
– Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror).

Hieronder kunt u een aantal reisverhalen lezen van deelnemers van vorige reizen.