Van donderdag 16 tot en met zondag 19 april organiseerde Stichting Sobibor haar jaarlijkse Herdenkingsreis naar Polen. Met een groep van 23 deelnemers werd een bezoek gebracht aan ons hoofddoel, het vernietigingskamp Sobibor, het synagencomplex in Wlodawa en een paar andere significante plekken. De reis was voor iedereen een indrukwekkende en emotionerende ervaring.

De groep bestond zowel uit nabestaanden die een steen hadden laten plaatsen aan de Gedenklaan als uit een aantal Statenleden van de provincie Gelderland. Deze provincie heeft een zusterrelatie met de Poolse provincie Lubelskie, de provincie waarin Sobibor ligt. Ook waren er twee cliënten en een tweetal begeleiders van ’s Heeren Loo uit Ermelo meegekomen. Zij hadden vier stenen laten plaatsen voor de twaalf Joodse cliënten die op 16 april 1943 in Sobibor zijn vermoord. De eerste confrontatie met de Gedenklaan en de daar geplaatste stenen was een aangrijpende gebeurtenis. De herdenking bij de asheuvel en het noemen van de namen maakten grote indruk.

In het synagogencomplex van Wlodawa werd de groep op vrijdag en zaterdag hartelijk ontvangen door directeur Marek Bem. Op de tweede dag verzamelden zich hier ook vele tientallen scholieren uit Lublin en Wlodawa, die de rest van het programma met de groep zouden meemaken. Er werd onder andere een bezoek gebracht aan het sportveld van Wlodawa en het stationnetje van Orchowek. Op het sportveld moesten de Joden van Wlodawa zich verzamelen alvorens via Orchowek naar Sobibor te worden gebracht. De getuigenissen die op deze plekken werden voorgedragen – zowel in het Nederlands als in het Pools – waren zeer beklemmend. Het gezamenlijke bezoek aan de Gedenklaan in Sobibor was erg mooi. Vele verhalen werden uitgewisseld en bij verschillende stenen werd een kaarsje gebrand.

Op zondagochtend bracht de groep nog een bezoek aan Lublin en verzorgde onze vaste buschauffeur Jurek een korte rondrit door Warschau.