Kijk de complete documentaire

SOBIBOR EXCAVATED – THE 4 STAGES OF DECEIT van regisseur Mark Limburg is een documentaire verdeeld over 3 aangrijpende verhalen, waarin het verraderlijke en misleidende karakter van vernietigingskamp Sobibor wordt blootgelegd. De documentaire toont hoe de gebeurtenissen van toen nog steeds dagelijks een rol spelen in de levens van de overgebleven familieleden. Om de documentaire te realiseren, is maker Limburg een crowdfunding campagne gestart via CineCrowd. 

De documentaire toont in esthetische, bijna poëtische beelden de plek waar zich meer dan 70 jaar geleden verschrikkingen hebben afgespeeld. Decennia later heeft Sobibor niets van zijn misleidende en verraderlijke karakter verloren. Het ziet er precies uit zoals de nazi’s wilden dat het eruit zou zien: als een mooi en onschuldig bos met niets dan bomen, vogels en stilte. Langzaam maar zeker onthullen archeologen het ware gezicht van het kamp, toentertijd door de nazi’s begraven onder dikke lagen asfalt .

Regisseur Mark Limburg over de documentaire: “Wij vinden het belangrijk dat deze film gemaakt wordt. Dat verhalen over de Holocaust verteld worden. Keer op keer weer. Voor elke nieuwe generatie. Zeker in deze tijden is het belangrijk om nieuwe generaties te laten zien tot welke verschrikkingen ongebreideld populisme kan leiden.”