Vanuit kamp Vught werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 12.000 joden doorgevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Berucht zijn de twee ‘kindertransporten’ op 6 en 7 juni 1943. In totaal 1296 Joodse kinderen uit kamp Vught werden via Westerbork gedeporteerd. Zij waren van enkele dagen tot 17 jaar oud. Via het doorgangskamp Westerbork werden zij in overgrote meerderheid, de meesten met hun moeder, naar het vernietigingskamp Sobibor afgevoerd, waar zij de dood vonden in de gaskamers.
Elk jaar worden begin juni  deze transporten vanuit kamp Vught herdacht. Zie ook www.nmkampvught.nl

Het Kindermonument

De film Het Kindermonument is gemaakt tijdens de herdenking 4 juni 2007. Stem: Donald de Marcas die het gedicht Laplacestraat van Anneke Hemrika voordraagt (Klein monument, uitgeverij Octava, 1985).

De volledige versie van Het Kindermonument is te vinden op de DVD ‘Joodse kinderen in kamp Vught’, een productie onder redactie van Alex Bakker, Sara Beumer, Jules Bohnen Media en Mirjam Huffener. Regie: Sara Beumer en Jules Bohnen. Te koop o.a. via de website Joodse kinderen in Kamp Vught en bij het Verzetsmuseum Amsterdam.

 

 

De derde druk van het boek Joodse kinderen in het kamp Vught van Janneke de Moei is te koop bij Nationaal Monument Kamp Vught (12 euro).