Opdat wij niet vergeten …
Op maandagavond 3 april 2017 is de Jahrzeit van Jules Schelvis gevierd met een herdenkingsconcert in de Augustinuskerk te Amstelveen.
De Stichting Nationale Herdenking Joure, heeft samen met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest heeft onder leiding van Rachel Borzykowskipenninghouder Jan Vermaning een herdenkingsconcert georganiseerd ter ere van Jules Schelvis die precies een jaar geleden is overleden. Mensen sterven volgens de Joden twee maal, de eerste keer wanneer ze dood gaan en de tweede maal wanneer er niet meer over hen gesproken wordt.

Het was een prachtige avond. Muziekstukken werden afgewisseld met een aantal herinneringen aan Jules Schelvis die werden gedeeld door Maarten Eddes, voorzitter van de Stichting Sobibor, Rozette Kats, vertrouweling en begeleidster van Jules en Kim la Croix, kleindochter van Jules.

Jules had een nadrukkelijke wens:

Mijn wens is dat u die, in begrijpelijke woorden, aan uw kinderen vertelt, zodat ook zij weten wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd. Zij kunnen het straks, als er geen getuigen meer zijn, mogelijk aan hún kinderen doorgeven, en die aan de hen volgende generatie. Als u dat, naar ik hoop, doet dan hebben u en ik met mijn getuigenis aan de nagedachtenis van 34.000 Joden uit Nederland een steentje bijgedragen.

De kerk zat vol met genodigden en geïnteresseerden, het was een bijzondere avond.
De volgende muziek is gespeeld:

  • Ouverture ‘Er reed een trein naar Sobibor’ – Jan Vermaning
  • Garbriel’s Oboe – Ennio Morricone / Fedor Vrtacnik
  • Oyfn weg shteyt a boym – Dov Seltzeren
  • Only in sleep – Eriks Esenvalds
  • Requiem in d-moll (KV 626) – W.A. Mozart

Een impressie van het concert staat hier.