Transport 5 | Westerbork – Sobibor | 30 maart 1943 | 1255 personen | 0 overlevenden

Broer en zus zijn 14 en 12 jaar wanneer ze onder andere samen met hun vader, Markus Feniger, gedeporteerd worden naar Sobibor en direct bij aankomst worden vermoord in de gaskamers van Sobibor.

Harry (Herszel) wordt op 9 april 1928 geboren in Amsterdam. Als derde kind van Markus Feniger en Sara Wijnberg. Ruim twee jaar later, op 12 september 1930 wordt zijn zusje Henny (Hendrina) geboren.

Markus en Sara scheidden in 1932. Vanaf 12 oktober 1935 gaan broer en zus wonen in het Joodse Weeshuis in Leiden. De oudste twee zussen blijven bij hun moeder. Harry blijft tot 06-03-1939 wonen in het Joodse Weeshuis en vertrekt daarna naar de Rudelsheimstichting. Henny blijft in het weeshuis tot 07-04-1942. Daarna vertrekt ze, net als haar andere twee zussen ook naar haar moeder, die op de Plantage Doklaan in Amsterdam woont.

De moeder van Harry en Henny overleefde de oorlog. Haar vader en diens tweede vrouw, Leni Feniger-Berger kwamen om. Ook de twee oudere zussen: Rozette Feniger en Chana Rifka Degen-Feniger komen om. Beiden worden vermoord in Auschwitz.

Nichtje Renee

Chana Rifka is getrouwd met Abraham Degen. Zij krijgen op 5 oktober 1940 een dochter, Renee. Wanneer Chana en Abraham in September 1942 op transport gaan naar Auschwitz en daar worden vermoord, is hun dochter Renee nog in leven. Zij zal uiteindelijk meegaan met hetzelfde transport als haar opa, Markus en haar jonge oom en tante; Harry en Henny. Allen werden vermoord.

 

Bron: Joodsmonument.nl