Transport 4 | Westerbork – Sobibor | 23 maart 1943 | 1250 personen | 0 overlevenden

Op 27 februari 1943 meldt Lena Barend zich met haar 1-jarig zoontje Aron vrijwillige in Westerbork. Haar echtgenoot, Joseph Polak, was al vanaf 14 november 1942 in Westerbork. Lena dacht dat ze veilig waren in Westerbork, omdat Joseph een baantje had. Toch werden ze nog geen maand later na haar aankomst met z’n drieën op gedeporteerd naar Sobibor waar ze direct bij aankomst werden vermoord.

Op 13 april 1909 werd Lena Barend geboren in Amsterdam. Op 20 november 1940 trouwde zij met Joseph Polak. Joseph was kantoorbediende van beroep en was actief in inkoop en verkoop van goud en zilver. Lena werkte tot aan haar huwelijk als fabrieksarbeidster. Op 8 september 1941 wordt hun eerste kind, Aron, geboren.

Nog geen jaar later, in juli 1942, ontvangt het gezin een oproep om zich te melden voor de zogenaamde werkverruiming in Duitsland. Zij zouden met een van de eerste transporten naar Auschwitz worden gedeporteerd. De deportatie wordt uitgesteld naar 14 november 1942, vermoedelijk vanwege het werk van Joseph

Aron Polak

Lena Polak-Barend

Joseph Polak

Joseph wordt op een nacht van zijn bed gelicht en afgevoerd naar Westerbork. Lena besluit om samen met Aron onder te duiken. De baby huilde veel en was niet stil te krijgen en daardoor verblijven ze op verschillende adressen. Uiteindelijk komen ze bij haar zus Mietje in huis. Mietje is gemengd getrouwd, met Adriaan (Arie) van der Meer en hoeft daardoor niet op transport.

Uiteindelijk wordt de spanning in huis steeds groter. De onzekerheid en angst maakt dat Arie op een gegeven moment zegt: “Wij gaan er allemaal aan”. Dit doet Lena besluiten om zich samen met Aron vrijwillig te melden in Westerbork met de gedachte: “mijn man heeft daar een baantje, dus het zal wel goed zijn.”

Lena en Aron melden zich op 27 februari in Westerbork en worden ondergebracht in barak 72. Op 1 maart voegt Joseph zich bij hen. Een paar weken later, op 23 maart, gaat het gezin met het vierde transport mee naar Sobibor. Hier worden zij direct na aankomst in de gaskamers van Sobibor vermoord.

Bronnen

Joodsmonument.nl

Herinneringscentrum Westerbork