Levi wordt op 24 april 1885 geboren te Wetstellingwerf als zoon van Mina Medels-Davidson en Abraham Mendels. Levi wordt, net zoals zijn oudere zus Hendrica, doof geboren. Als Levi geboren wordt heeft hij al twee broers en drie zussen: Pietje, Betje, Hendrika, Emanuel en Salomo. Hij zou nog een zus gehad hebben, Vroukje, Zij werd één jaar voor hem geboren, maar stierf helaas in haar geboortejaar. Later krijgt hij nog een zusjes en een broertje erbij: Marcus en Sara. Marcus overlijdt echter al op drie of vier jarige leeftijd. Zijn vader was koopman en vleeshouwer van beroep.

Levi gaat, net als zijn zus, naar de Groningse dovenschool. Hij gaat hiernaar school vanaf 3 september 1894 tot aan 13 juli 1904. Hij leerde kleermaken. Levi woont samen met zijn zus, Hendrica, en zijn getrouwde broer, Emanuel, in Wolvega. Emanuel was getrouwd en woonde apart van hen in Wolvega. Levi ging samenwonen met Hendrica. Zij woonden achter hun winkel die ze met zijn twee n waren gestart. Het was een kleine winkel aan het Westeinde (nu Hoofdstraat West) waar potten, pannen en andere huishoudelijk artikelen verkocht werden. Hendrica bleef in de winkel, terwijl Levi met een kar vol pannen, potten en bezems door de straten liep. Levi was een bekend figuur in Wolvega, doordat hij als doof zijnde toch met zijn kar erop uittrok om zijn waren te verkopen.

Wanneer Levi precies is opgepakt is onduidelijk. Hij is echter op 30 maart 1943 samen met Hendrika gedeporteerd vanuit deportatiekamp Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor.

Hoofdstraat West 38 (toen Westeinde)
4 augustus 1885 – 2 april 1943

Westeinde (nu Hoofdstraat West) anno 2021.

Struikelsteen voor Levi Mendels in Wolvega.

Bronnen:

Redactie Joods Monument. (2016, 7 april). Over Levi Mendels. Joods Monument.
Corrie. (2017, 5 augustus). Verhaal. Joods Monument.
Oorlogslevens. (z.d.). Levi Mendels.