Transport 19 | Westerbork – Sobibor | 20 juli 1943 | 2209 personen | 0 overlevenden

Lina Colthof-Gudema is geboren op 13 september 1881 in Onstwedde (Oost-Groningen) als dochter van Aron Gudema en Betje Gudema-Schaap. Haar vader was een vleeschouwer. Lina had 7 broers en zussen, waarvan er uiteindelijk één de oorlog overleefde, de rest is allemaal vermoord in Sobibor of Auschwitz.

Lina ging op zestienjarige leeftijd naar Oldenzaal om daar bij de familie Schweiger te werken als dienstmeisje. Uiteindelijk keerde ze weer terug naar Onstwedde. Op 4 juni trouwde ze met Marcus Colthof, die slager was in Gorredijk. Ze gingen samenwonen op A 417 (nu Langewal 38). Samen kregen zij op 4 januari 1925 een dochter Esther (Esje). Haar man Marcus zat al vanaf 20 augustus 1942 in Westerbork. Op 2 oktober kregen ook Lina en haar dochter Esther bevel de volgende dag naar kamp Westerbork te gaan. Lina en haar dochter zijn uiteindelijk vrijwillig naar het kamp gegaan, ondanks dat zij aanbiedingen hebben gekregen van het verzet om onder te kunnen duiken. Hier zijn zij niet op ingegaan.

Lina werd in kamp Westerbork een verpleegster. Uiteindelijk ging ze samen met haar man Marcus op 20 juli 1943 op de trein naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 23 juli 1943 gelijk na aankomst werden vermoord in de gaskamer.

Bronnen:

Joodsmonument, (z.d.-e). Liena Colthof-Gudema. https://www.joodsmonument.nl/nl/page/137389/liena-colthof-gudema

Gudema, Liena geh. Colthof. (2020, mei 13). Oorlogsdoden Oldenzaal. https://oorlogsdodenoldenzaal.nl/personen/slachtoffers-c-t-m-k/gudema-liena-geh-colthof/

Liena Colthof-Gudema – Westerbork Portretten. (z.d.). westerborkportretten. https://westerborkportretten.nl/westerborkportretten/liena-colthof-gudema