Transport 6 | Westerbork – Sobibor | 6 april | 2020 personen | 2 overlevenden

Nathan Buijtekant en zijn vrouw Theresa Barendse en dochter Mia gaan mee met het zesde transport dat vanuit Westerbork naar Sobibor vertrekt. Nathan en Theresa zijn beiden 34 jaar. Hun dochtertje nog maar 7 maanden oud. Na een transport van enkele dagen komen ze aan in Sobibor waar ze direct bij aankomst worden vergast.

Het zesde transport van Westerbork naar Sobibor kent 2 overlevenden: Selma Wijnberg en Ursula Stern. Zij zijn de enige van de 18 Nederlandse overlevenden van de totaal 19 transporten die ook daadwerkelijk in het vernietigingskamp Sobibor verbleven en uiteindelijk de opstand van 14 oktober 1943 overleefden. Mede dankzij hun verhalen weten we meer over het transport.

Selma Wijnberg vertelt na de oorlog haar verhaal: “Nadat de mannen en vrouwen van elkaar waren gescheiden werden dertig jonge vrouwen en zeventig mannen voor werk in Lager 2 geselecteerd. De anderen van het transport werden in groepen van 500 tot 600 mensen naar Lager 2 gevoerd, waar Oberscharführer Michel sprak dat ze eerst ontluisd en dan naar de Oekraïne zouden gaan. De vrouwen moesten zich in barakken uitkleden en de mannen op het open veld. Zonder te weten wat ze te wachten stond werden ze met de kinderen naar de gaskamers in Lager 3 gebracht. Dezelfde avond moest ik van Frenzel [SS onderofficier in Sobibor, red.] dansen, waarbij op een accordeon werd gespeeld. Toen wist ik nog niet dat Sobibor een vergassingskamp was”. 

Theresa Barendse
Theresa Barendse werd geboren op 20 maart 1909 in Rotterdam, in een groot gezin met totaal 14 kinderen. Een broertje werd nog geen twee jaar, twee kinderen overleefden vermoedelijk de oorlog en de overige kinderen werden vermoord, net als moeder Esje. Haar vader was voor de oorlog al overleden.

Nathan Buijtekant
Nathan Buijtekant werd geboren op 3 oktober 1908 in Amsterdam. Hij was eerder getrouwd geweest met Anna Bolle, waarmee hij een zoontje had. Hij heette Benno. Hij was bij zijn vader en stiefmoeder, Theresa, toen ze in Sobibor werden gemoord. Anna Bolle was vanwege overspannenheid opgenomen in het Apeldoornse Bos. Zij werd op 25 januari 1943 vermoord in Auschwitz.

Nathan en Theresa waren nog niet voor de wet getrouwd toen ze werden vermoord in Sobibor. Wel hebben ze een joodse huwelijksplechtigheid gehad.