Studium Generale Universiteit Maastricht


Jules Schelvis 4 mei 2011

Sobibor in nieuw perspectief

De aanloop naar het proces tegen Demjanjuk
een avond in het Verzetsmuseum Amsterdam
Donderdag 15 oktober 2009, aanvang: 19.30

Op donderdag 15 oktober 2009 organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam voor het vierde achtereenvolgende jaar een thema-avond rondom de opstand in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor.
Dit jaar zal de bijeenkomst, die plaats vind in de aula van het Verzetsmuseum, in het teken staan van het komende strafproces tegen de voormalige kampbewaker Iwan Demjanjuk. Dit proces zal aan het eind van het jaar van start gaan in München. Een tweede thema van de avond vormt de moderne geschiedschrijving van de shoah. Als gastsprekers treden op:

Mr. Manuel Bloch (jurist)
Bloch begeleidt Nederlandse nabestaanden/slachtoffers die als zogenaamde ‘Nebenkläger’ zullen getuigen in de zaak Demjanjuk in de aanloop en gedurende het proces. In zijn voordracht Kanttekeningen bij de zaak Demjanjuk van een strafrechtjurist zal hij onder meer ingaan op het vraagstuk van de wenselijkheid van een dergelijk proces anno 2009. Ook wordt gekeken naar de eerdere Demjanjuk-processen die plaats hadden in Israel aan het eind van de jaren tachtig en het begin van der jaren negentig.

Prof. Dr. Selma Leydesdorff (hoogleraar oral history en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam)
Leydesdorff zal in haar voordracht stil staan bij de vraag hoe de moderne geschiedschrijving het beeld van de holocaust en dus ook van Sobibor kan bijstellen. Daarbij spelen getuigenissen, egodocumenten, gesproken en geschreven levensverhalen een belangrijke rol. Zij zal pleiten voor het begin van een revisie van de geschiedenis van de moord op het Nederlandse Jodendom en zij zal zich afvragen wat de reden is van de noodzaak voor zo’n revisie.

Verder zal nog niet eerder vertoond beeldmateriaal te zien zijn van Arkadij Wajspapir, één van de overlevenden van de opstand. Wajspapir werd begin jaren tachtig geinterviewd door Dunya Breur. Samen met Jules Schelvis zocht zij hem en een aantal andere overlevenden op in de toenmalige Sovjet Unie.

Plaats: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Entree: 7,50 euro / 5,00 voor donateurs van Stichting Sobibor en Vrienden van het museum
Tijdig reserveren aanbevolen: tel 020-6202535 of info@verzetsmuseum.org
___________________________________________________________________

Opstand in Sobibor in twee avonden herdacht

In het kader van 65 jaar opstand in Sobibor vonden er vorige week twee bijeenkomsten plaats.

Mevrouw Puck Huitsing en Jules Schelvis bij de maquette van kamp Sobibor

Op maandagavond 13 oktober 2008 werd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de officiële opening verricht van de tentoonstelling Westerbork – Sobibor. Deze tentoonstelling bestaat uit een reizende expositie waarin een maquette van het kamp centraal staat. De maquette wordt toegelicht en uitgediept aan de hand van foto- en tekstbanieren en koffers met brieven en ander beeldbepalend materiaal.

De expositie Westerbork – Sobibor is met name toepasbaar voor gebruik bij lezingen door de Stichting Sobibor en overlevenden die als gastspreker optreden. Door plaatsing op scholen, in bibliotheken of andere publieke ruimten zal het verhaal van Sobibor een bredere bekendheid krijgen. Lees verder »

Hoe te overleven?

Jules Schelvis en Rozette Kats vertellen hun levensverhaal
Op zondag 24 augustus aanstaande om 14.00 en 15.30 uur vertellen respectievelijk Jules Schelvis (oprichter Stichting Sobibor) en Rozette Kats (bestuurlid Stichting Sobibor) in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de ervaringen die zij in de concentratiekampen en in de onderduik tijdens de Tweede Wereldoorlog opdeden. Lees verder »

Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures

8 maart om 14:00u – 17.00u in Filmtheater Kriterion te Amsterdam, Reservations: +31 (0)20 6231 708
R: Claude Lanzmann (2001)
Hebreeuws/Frans gesproken, Engels ondertiteld
Prof. Dr. Frank van Vree houdt een inleiding. Na de film is er een gesprek met medewerking van o.a. Frank van der Elst, secretaris van de Stichting Sobibor. Inleiding en discussie zijn in het Engels. Lees verder »

De daders van Sobibor en hun berechting

Schelvis in gesprek met Frenzel tijdens het hoger beroep in 1985. Foto: Bert Nienhuis. 10 februari 2008

Op 10 februari 2008 organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught een themamiddag rondom het onderwerp ‘de daders van Sobibor en hun berechting’.
Eerder vond eenzelfde soort middag plaats op 14 oktober jl. in het Verzetsmuseum te Amsterdam.
De muzikale begeleiding in Vught zal verzorgd worden door Shtetl Band Amsterdam
De bijeenkomst begint om 14.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.30 uur: de toegang bedraagt 3 euro of 2 euro met CJP/CKV/student/Vriend.
U kunt reserveren via (073) 6566764
Lees verder »

Opstand in Sobibor

Jules Schelvis en Cees Labeur

Zondag 14 oktober 2007 organiseerde Stichting Sobibor weer een mooie bijeenkomst in het Verzetsmuseum Amsterdam. De tekst die Martin van Liempt uitsprak, over verschillende nazi’s die in Sobibor hebben gediend en hoe het hen verliep na de oorlog, vindt u hierna en is ook te downloaden op de site van het Verzetsmuseum. Lees verder »

Publicatie toespraak Rozette Kats

Zondag 3 juni 2007 werden bij het monument voor de weggevoerde Joodse kinderen in Nationaal Monument Kamp Vught de kindertransporten herdacht.
Op 6 en 7 juni 1943 werden 1296 joodse kinderen uit kamp Vught via Westerbork gedeporteerd. Zij waren van enkele dagen tot 17 jaar oud. Via het doorgangskamp Westerbork werden zij in overgrote meerderheid, de meesten met hun moeder, naar het vernietigingskamp Sobibor afgevoerd, waar zij de dood vonden in de gaskamers.
Bij deze gelegenheid hield ons bestuurslid Rozette Kats een toespraak die zo ontroerend was voor allen en zo herkenbaar voor velen, dat wij deze, vooruitlopend op een schriftelijke uitgave, hierbij vast publiceren.
Lees verder »

Sobibor in perspectief

Op 2 maart 1943 vertrok vanuit kamp Westerbork de eerste van in totaal 19 treinen naar Sobibor. In totaal werden 34.313 Nederlandse joden vanuit het kamp op de Drentse heide naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd. Slechts 18 overleefden. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseerde op donderdagavond 1 maart 2007 in samenwerking met de Stichting Sobibor een herdenkingsprogramma onder de titel Sobibor in perspectief. Lees verder »

Veel belangstelling bij avond in Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum in Amsterdam organiseerde samen met de Stichting Sobibor en het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies (CHGS) op 12 oktober een bijeenkomst over de opstand in Sobibor op 14 oktober 1943. Sprekers waren Jules Schelvis (1921), overlevende van de Duitse kampen, schrijver van ’Vernietigingskamp Sobibor’ en oprichter van de Stichting Sobibor, Jetje Manheim (1947), de huidige voorzitter, en Johannes Houwink ten Cate (1956), hoogleraar en directeur van het CHGS; er was Jiddische zang en muziek van A Libe. Lees verder »