‘KRO de Reünie’
In deze aflevering van KRO De Reünie vertelt Ivar Schute over zijn werk als archeoloog op het terrein van Kamp Sobibor. De aflevering is terug te zien via uitzending gemist via deze link.
‘Er reed een trein naar Sobibor’
Registratie van het laatste optreden van Sobibor-overlevende Jules Schelvis met het National Symfonisch Kamerorkest op 3 mei 2015 (link naar Uitzending Gemist).
Late gevolgen van Sobibor
Interviews met nabestaanden en overlevenden.
DVD ‘Er reed een trein naar Sobibor’
Van de concertreeks ‘Er reed een trein naar Sobibor’ van Jules Schelvis samen met NASKA is een dvd gemaakt. Voor meer informatie, ook voor het bestellen van de dvd, zie de website: www.erreedeentreinnaarsobibor.nl.
Audiotour Jules Schelvis Sobibor
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft in haar serie Het verhaal op de plek zelf een audiotour ontwikkeld die bij een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp Sobibor kan worden beluisterd. Jules Schelvis, overlevende van Sobibor, heeft de audiotour ingesproken en leidt de bezoeker op die manier rond over het kampterrein. Voor meer informatie en het downloaden van de complete tour gaat u naar de website van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Opstand in Sobibor
Onlangs uitgekomen: een verkorte versie van de documentaire ‘Opstand in Sobibor’ met ondertitels in 4 talen. In 1988 filmden regisseurs Lily van den Bergh en Pavel Kogan met een Russische crew, in zes talen en op vijf continenten, vier van de overlevenden van de meest geslaagde opstand in een vernietigingskamp uit WOII en de Nederlander Jules Schelvis, die Sobibor en vele andere kampen overleefde.
Te bestellen bij Open Studio Producties.
Sobiborinterviews nu in boekvorm
28 april werd het eerste exemplaar van Ooggetuigen van Sobibor overhandigd worden aan dr. Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris van Ministerie VWS. Het is de weergave in boekvorm (door uitgeverij Ambo i.a.m. het NIOD) van de interviews die Jules Schelvis in de jaren ‘80 maakte. De volledige interviews zijn te zien op de speciaal daarvoor gemaakte website www.sobiborinterviews.nl.
Lees verder »
Late gevolgen van Sobibor
Interviews met overlevenden en ‘Nebenkläger’ zie de website.
In Sobibor zijn 170.000 Joden vermoord. Uit Nederland werden 34.313 Joden naar Sobibor getransporteerd. Zij lieten weinig getuigenissen na, vooral omdat zo weinigen dit vernietigingskamp overleefd hebben. Sobibor heeft op velen van wie dierbaren vermoord zijn blijvend sporen achtergelaten, ook als ze nadien met succes in staat waren een nieuw bestaan op te bouwen. Over zowel overlevenden als over deze nabestaanden gaat het project Late Gevolgen van Sobibor.
Centraal staat de getuigenis van zes tot acht overlevenden die in Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Israël, en verspreid in een aantal landen van Oost-Europa leven.
Deze getuigenissen gaan verder dan het vertellen over het kamp; het worden levensgeschiedenissen. Lees verder »
Joodse kinderen in kamp Vught dvd en lespakket
Bijna 1300 joodse kinderen werden in juni 1943 vanuit concentratiekamp Vught naar de gaskamers in Sobibor getransporteerd. Stichting Sobibor heeft hierover de educatieve dvd Joodse kinderen in kamp Vught uitgebracht. De dvd is bedoeld voor leerlingen van 10 tot 16 jaar, maar is ook voor een breder publiek interessant.
Kern van de dvd is een korte documentaire getiteld ‘Wat kunnen ze nou met ons doen?’ Hierin vertellen vier mensen die overleefden over de razzia’s, het leven in kamp Vught, de transporten naar Westerbork en Polen en het kindertransport. Hun woorden worden afgewisseld met beelden van vrije, spelende kinderen nu. Dat geeft op een eenvoudige manier een indringend beeld.
Een van de geïnterviewden is Koos Valk, die in 1940 zes jaar was, op de dvd: “Ik voelde me in Vught heel verlaten en paniekerig. Een tante had gezegd: je kunt er spelen, er is veel zand en je krijgt snoep. Ja, mijn tante kon het mooi vertellen…”
Voor klassen 2 en 3 van het vmbo en groep 8 van het basisonderwijs is een lespakket gemaakt. Op de ondersteunende website is nu ook lesmateriaal voor havo/vwo te downloaden.
Video en dvd “Als ik later groot ben…”
Werkgroep Zart van de Stichting Sobibor maakte een documentaire in drie delen over de joodse kinderen in kamp Vught: het begin, Kamp Vught en het einde. In deze documentaire vertellen acht mensen over wat zij meemaakten, dachten en voelden in de oorlogsjaren als kind of adolescent in Vught en andere concentratiekampen. Met als bijlage een geïllustreerd boekje met de levensverhalen van de geïnterviewden.
Er is een nieuwe versie van deze documentaire gemaakt, waarin historische beelden zijn toegevoegd.
Deze film is vooral geschikt voor volwassenen en klas 2 en hoger van HAVO/VWO.
Duur 61 minuten.
De documentaire kwam in 2007 ook uit als onderdeel van een DVD voor educatieve doeleinden, waarbij jongeren kunnen leren over intolerantie en beperking van vrijheid, over macht en machteloosheid, over verantwoordelijkheid en keuzes maken. De DVD richtte zich in het bijzonder op klas 2 van het VMBO, waarvoor een beknoptere documentaire en lesmateriaal is gemaakt, maar het lesmateriaal is nu ook geschikt gemaakt voor de 8e groep van het primair onderwijs en voor HAVO/VWO.
Bij vragen over een publicatie klik hier.
laatst bijgewerkt
1 september 2016