Doede Sijtsma is bestuursambtenaar bij Bureau Buitenland van de Provincie Gelderland en expert op het gebied van de rol die regio’s kunnen spelen binnen internationale samenwerking. Bovendien is hij als vertegenwoordiger van de provincie Gelderland in het kader van de provinciale jumelage met de Poolse provincie Lubelskie dit jaar al tien jaar met hart en ziel betrokken op het “dossier Sobibor”. Daarvoor reeds, in 1992, schreef hij samen met toenmalig directeur Marek Bem van het museum Sobibor en Wlodawa, het Masterplan Sobibor voor de toekomst, waardoor onder meer de Gedenklaan tot stand kon komen. Tenslotte, maar zeker niet in de laatste plaats, staat hij de Stichting Sobibor letterlijk met raad en daad bij en is hij in die tien jaar uitgegroeid tot onze vriend, steun en toeverlaat, nooit te beroerd om gevraagd of ongevraagd advies te geven.

Op 13 juni 2012 ontving deze sympathieke rots in onze branding uit handen van onze oprichter Jules Schelvis, de Rachel-Bozykowskipenning met bijbehorende cheque, als blijk van onze grote waardering. Jules Schelvis beschreef eerst waarom hij het initiatief had genomen voor dit jaarlijks uit te reiken eerbewijs, genoemd naar zijn in Sobibor vermoorde jonge vrouw Rachel Borzykowski, aan iemand die aan de doelstelling van de door hem opgerichte Stichting Sobibor, “herinneren door informatie en educatie” op buitengewone wijze heeft bijgedragen.

Onze voorzitter, Jetje Manheim, zette voorafgaand aan de daadwerkelijke uitreiking nog de samenwerking van het provinciale bestuur van Gelderland met de provincie Lubelskie, waarin Sobibor gelegen is, en de Stichting Sobibor in een historisch perspectief. In haar speech maakte zij heel duidelijk dat instellingen en besturen bij al het goede dat zij doen altijd afhankelijk zullen blijven van de persoonlijke interesse en betrokkenheid van de werkers die met uitvoering belast zijn.

Het was een mooie bijeenkomst in het Huis der Provincie Gelderland, waarbij behalve een aantal Gelderse bestuurders en de directe familie van Doede Sijtsma ook eerdere ontvangers van de Rachel-Borzykowskipenning aanwezig waren.