Transport 18 | Westerbork – Sobibor | 13 juli 1943 | 1988 personen | 0 overlevenden

Rebecca Louise Deen werd op 27 juli 1926 geboren in Loosdrecht. Na een oproep voor tewerkstelling dook Rebecca samen onder met haar broer Harrold. Zij werden verraden. Op 13 juli 1943 werden zij gedeporteerd naar Sobibor. Zij werden na aankomst in de gaskamers vermoord.

Levie Deen en Marianne de Jong trouwden op 11 november 1920 in Amsterdam. Totaal kregen zij zes kinderen, waaronder Rebecca. Vader Levie Deen kwam uit Amsterdam en verhuisde in 1920 met zijn vrouw naar Loosdrecht. Het echtpaar ging wonen aan de Raweg 130 (nu Rading 132). Naast dit huis (waar nu de autogarage staat) had Levie Deen zijn werkplaats. Hij was meubelmaker en was zeer bedreven in zijn vak. Levie Deen was op allerlei gebieden erg behulpzaam in Loosdrecht en werd daarom zeer gewaardeerd.

Rond 1935 verhuisde de familie naar de Oud Loosdrechtsedijk, waar Levie Deen hotel de Nieuwe Brug startte (tegenwoordig restaurant). Het hotel sloot zijn deuren in de oorlog toen het gezin moest onderduiken. Na de oorlog werd het hotel verkocht.

Nadat Rebecca en haar broer Harrold een oproep voor tewerkstelling hadden ontvangen, begonnen ze meteen met het zoeken van een onderduikadres. Ze kwamen uiteindelijk terecht in de Haarlemmermeer, waar ook zus Erica inmiddels een onderduikadres had gevonden. Harrold en Rebecca kwamen op een boerderij terecht waar de boer ze met gevaar voor eigen leven verstopte. Uiteindelijk werden ze verraden door een NSB’er met wie de boer die Harrold en Rebecca verborg, ruzie had. De verrader hoopte dat de boer ook gepakt zou worden.

Harrold en Rebecca werden naar kamp Westerbork overgebracht op 6 juli 1943. Na een kort verblijf in het kamp werden ze op 13 juli 1943 met 1988 andere gevangen naar Sobibor gedeporteerd. Direct na aankomst werden zij daar, op 16 juli 1943, vermoord. Harrold was toen 20, Rebecca 16 jaar oud. Op het oorlogsmonument in Loosdrecht tegenover het oude gemeentehuis (thans politiebureau), staan de namen van de slachtoffers en daar worden dus ook Harrold en Rebecca herdacht.

Bronnen:

  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Joodsmonument.nl
  • WesterborkPortretten