Transport 15, 8 juni 1943

Salomon Frank met zijn dochters Betty en Daatje. Allen zouden omkomen in Sobibor (fotot: Collectie Joods Historisch Museum).

Salomon Frank met zijn dochters Betty en Daatje. Allen zouden omkomen in Sobibor (foto: Collectie Joods Historisch Museum).

Op 8 juni 1943 vertrok de vijftiende trein van Westerbork naar Sobibor. Aan boord bevonden zich 3017 personen. Dit was de trein van het beruchte Kindertransport.

Een paar dagen eerder was in kamp Vught het drama begonnen. Hier moesten plotseling alle Joodse kinderen weg. In de ogen van de SS-leiding gaven ze teveel overlast. Bijna 1300 kinderen, vaak begeleid door hun moeder, soms ook hun vader, werden op 6 en 7 juni in twee treinen naar Westerbork overgebracht.

Hun levens – de levens van alle 3017 mannen, vrouwen en kinderen aan boord van dit vijftiende transport – eindigden in Sobibor, op 11 juni 1943.

Sinds 2007 organiseert de Stichting Sobibor jaarlijks een Herdenkingsreis naar het vernietigingskamp Sobibor. Op het programma staat steevast een samenwerking met scholieren en docenten uit de omgeving (Wlodawa, Lublin, Chelm). Lees hier meer over ons almaar groeiende contact met de Poolse jongeren.