Op vrijdagavond 30 september 2011 stapten bestuursleden Alwin Kapitein en Frank van der Elst met dertien reisdeelnemers op de trein naar Polen.

Bestemming was het stadje Lublin, sinds jaar en dag standplaats van de Studiereis. Onder de Nederlandse deelnemers bevonden zich dit keer zes studenten, onder wie vier masterstudenten Holocaust- en Genocidestudies, twee gidsen van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een medewerkster van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en een viertal anderszins geïnteresseerden.

Op de eerste ochtend van het officiële programma werd kennisgemaakt met de reisdeelnemers uit Duitsland, Oostenrijk en Polen. Al snel vormde zich een hechte internationale groep wat de reis zeer ten goede kwam. Er werden veel verhalen en ervaringen uitgewisseld en de optionele discussiebijeenkomst – ingepland op de vrije donderdagmiddag – werd door bijna de gehele groep bezocht. Ook de weergoden waren goed van zin. Het prachtige, zonnige weer contrasteerde sterk met de ijskoude geschiedenis die op de verschillende plaatsen werd verteld. Naast de vernietigingskampen van de Aktion Reinhard – Belzec, Sobibor en Treblinka – ging de reis ook langs het doorgangsgetto Izbica, het opleidingskamp in Trawniki, de Joodse begraafplaatsen van Piaski en Krasniczyn, de synagogen van Zamosc en Wlodawa en het kamp Majdanek. Tijdens ons bezoek aan Wlodawa onthulden leerlingen van een lokale school een gedenkteken voor de gebeurtenissen die in 1942 op het sportveld van Wlodawa, pal naast de school, hadden plaatsgevonden. De betrokkenheid die deze kinderen toonden maakte diepe indruk op de groep. Dit gold ook voor de betrokkenheid van de Poolse leerlingen in Izbica. Hun directrice vertelde uitgebreid over de verschillende projecten die op de school plaatsvinden met betrekking tot de Joodse geschiedenis van deze voormalige shtetl. Een groepje leerlingen vergezelde ons daarna bij het bezoek aan de Joodse begraafplaats van Izbica.De samenwerking tussen de drie organiserende partijen – Stichting Sobibor, Bildungswerk Stanislaw Hantz (Duitsland) en Studnia Pamieci (Polen) – was ook dit jaar weer erg goed. Recentelijk heeft de evaluatievergadering in Berlijn plaatsgevonden en het programma voor volgend jaar is inmiddels alweer vastgelegd.