27 oktober 2017, middag Stichting Sobibor in het verzetsmuseum

By 13 september 2017 september 19th, 2017 Nieuws

Alle Nederlandse betrokkenen bij proces Demjanjuk. Foto gemaakt door Michael Jacobs

Nebenkläger, een terugblik….

Nederlandse nabestaanden namen deel aan het proces dat van 2009 tot 2011 werd gevoerd tegen John (Iwan) Demjanjuk. Sommigen hadden zich zelf aangemeld terwijl anderen de rol van mede-aanklager of Nebenkläger hadden aanvaard op verzoek van de Duitse justitie.

In het Duitse rechtssysteem hebben eerstegraads familieleden van de slachtoffers van een misdrijf met dodelijke afloop het recht naast de openbare aanklager op te treden als mede-aanklager. Drieëntwintig Nederlandse nabestaanden van de in vernietigingskamp Sobibor vermoorde familieleden traden tijdens het proces in deze hoedanigheid op. Negentien van hen hielden een requisitoir tijdens het proces in München. Ze spraken niet alleen namens hun vermoorde familieleden, maar ook namens alle anderen die in Sobibor zijn vermoord.

Op 27 oktober 2017, ruim 6 jaar na de schuldigverklaring van de rechtbank in München, blikken we in het Verzetsmuseum terug op de bijdragen van de medeaanklagers. Wat heeft de Nebenkläger rol destijds met hen gedaan en hoe is het hen nadien vergaan.

Het Verzetsmuseum en de Stichting Sobibor nodigen u uit op:

27 oktober 2017, Verzetsmuseum Amsterdam,

Plantage Kerklaan 61A

15.00-17.00 uur, afgesloten door een borrel

Aanmelden 27 september via deze link. Entree: € 12,50 (€ 7,50 voor donateurs Stichting Sobibor en vrienden Verzetsmuseum).

 

Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum
Jetje Manheim, voorzitter van de Stichting Sobibor tijdens het Demjanjuk-proces 2009-2011

Discussieleider: Harmen van der Wilt, Professor Internationaal Strafrecht, Universiteit van Amsterdam

Discussiedeelnemers:
Mede-aanklagers: Paul Hellmann, Mary-Richheimer-Leijden van Amstel, Marco de Groot, Rudi Westerveld en David van Huiden
Johannes Houwink ten Cate,  Professor Holocaust en Genocide Studies, Universiteit van Amsterdam
Hans Bevers, Juridisch adviseur Openbare aanklager Internationaal Strafhof Den Haag.


Parkeren
In de Plantagebuurt en op het Artis parkeerterrein kost parkeren € 4,00 per uur, te betalen bij de parkeerbetaalautomaat.
Uitrijkaart parkeerplaats dierentuin Artis – niet tijdens de schoolvakanties: 29 oktober valt in de schoolvakanties

Parkeergarages in de buurt
Parkeergarages: Muziektheater/Stadhuis (Waterlooplein) of Markenhoven(*). Markenhoven is dichtbij het Verzetsmuseum.
Vanaf Parking Centrum (naast Amsterdam CS) loopt u in een kwartier naar het museum – parkeert u daar langer dan 5 uur en niet langer dan 24 uur dan betaalt u een vast tarief van € 10,-.

(*) Bij Markenhoven kunt u parkeren met 25% korting als u het Verzetsmuseum bezoekt. U trekt bij het inrijden van parkeergarage Markenhoven een parkeerkaartje. Bij het Verzetsmuseum kunt u aan de balie een kortingskaartje krijgen. Bij vertrek uit parkeergarage Markenhoven stopt u eerst het parkeerkaartje en daarna het kortingskaartje in de betaalautomaat. De korting wordt door de betaalautomaat berekend.Zie ook parkeergebouwen in Amsterdam.