Vituele rondleiding Sobibor

By 22 februari 2016 mei 27th, 2016 Nieuws

Sinds 1 februari 2016 is het mogelijk om in Nationaal Monument Kamp Vught een 3D presentatie te volgen van Sobibor. Door het opzetten van een speciale virtual reality bril, de zogenoemde oculus rift, kan de bezoeker twee routes volgen: een route waarin de situatie van het kamp in 1943 is nagebootst en een route waarin te zien is hoe Sobibor er nu uitziet.

Ingetogen
Vanaf de start zijn meerdere organisaties bij de ontwikkeling van het project betrokken, waaronder de Stichting Sobibor. De Stichting Sobibor is bijzonder blij met het initiatief en heeft steeds benadrukt dat een ingetogen en historisch getrouwe weergave voor onze achterban de hoogste prioriteit heeft.

Kappersbarak
Hoewel de virtuele rondleiding sober van karakter is, vindt de stichting dat stapels kleding niet in de kappersbarak horen omdat mensen hier ongekleed naar binnen moesten voordat zij de gaskamers werden ingedreven. Gedurende en na de pilotfase is er gelegenheid om dit aan te passen.

Educatie
Met de virtuele rondleiding krijgt de bezoeker een beeld van hoe Sobibor er uitzag in de periode dat het kamp in gebruik was als vernietigingskamp. Hiermee is het mogelijk om een kijkje te nemen in Sobibor zonder echt naar de plek te reizen. De virtuele rondleiding heeft een educatief doel en richt zich nadrukkelijk op jongeren.

Pilot
Het komend jaar is een pilotfase waarin vijf onderzoeksinstituten – NIOD, Universiteit van Leiden, Anne Frank Stichting, Uni Pompeu Fabra Barcelona en Hogeschool van Amsterdam – onderzoek doen naar de gebruikerseffecten. Het project komt tot stand met financiële steun van het vfonds.