Vertoning documentaire: Deadly Deception at Sobibor – 15 maart 2024 [uitverkocht]

By 8 februari 2024 februari 24th, 2024 Nieuws

Op vrijdag 15 maart, om 15.00 uur presenteren Stichting Sobibor, Verzetsmuseum Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies de Nederlandse première  van de documentaire Deadly Deception at Sobibor (2023) van filmmaker Gary Hochman.

Het ontkennen en verdraaien van de Holocaust vindt zijn oorsprong bij de nazi’s. In een poging om de moord op ongeveer 180.000 Joden te verbergen en de gedurfde opstand en massale ontsnapping van 300 gevangenen in 1943 te verdoezelen, vernietigden de nazi’s nauwgezet het ‘top-geheime’ vernietigingskamp Sobibor. Alle sporen werden uitgewist. Vandaag de dag verbergt een bos deze plaats van de misdaad.

Deadly Deception at Sobibor toont nauwgezet de archeologische reconstructie van wat zich in Sobibor heeft afgespeeld. Sinds 2008 volgde filmmaker Gary Hochman jarenlang het intensieve onderzoek, onder leiding van de archeologen Wojciech Mazurek (Polen), Yoram Haimi (Israël), en Ivar Schute (Nederland). Zij legden bloot wat de nazi’s hadden geprobeerd uit de geschiedenis te wissen. De opgravingen vormen de meest uitgebreide archeologische onderzoeken die ooit op een Holocaustlocatie zijn uitgevoerd.

De archeologen vonden ruim zestigduizend objecten op de plek waar ooit het kamp stond. Sporen in de bodem gaven de laatste weg aan die de gevangenen hadden gelopen naar hun dood. Ook de fundamenten van de gaskamers werden blootgelegd. In diepe kuilen troffen de archeologen het as van de doden aan.

De film presenteert eveneens de resultaten van aanvullende studies, waaronder geofysisch onderzoek en de analyse van archiefdocumenten en luchtfoto’s van de Luftwaffe. Daarnaast wordt getoond de impact die gevonden persoonlijke objecten, zoals naamplaatsjes van kinderen, hebben op de nabestaanden van de slachtoffers.

Deze ontdekkingen werpen nieuw licht op de omvang van de gruweldaden en geven concrete bewijzen van de misdaden die destijds werden begaan.

Toegang

Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht en kan hier:

Tickets 

Let op: de film is Engelstalig en niet ondertiteld.

Datum: vrijdag 15 maart
Aanvang: 15.00 uur (inloop 14.30 uur)
Einde: 17.00 uur, gevolgd door een borrel
Locatie: Verzetsmuseum. Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

De film Deadly Deception at Sobibor sluit aan bij het NIOD symposium Excavating Sobibor dat op 14 maart in het Trippenhuis in Amsterdam wordt gehouden.