Nationale Holocaust Herdenking 2024

By 27 januari 2024 januari 29th, 2024 Nieuws

Op zondag 28 januari 2024 was de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam. Ook Stichting Sobibor was hierbij aanwezig. We eerden als stichting de slachtoffers van de Holocaust en in het bijzonder allen die in Sobibor zijn vermoord.

Het was 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Onder de sprekers en kransleggers waren demissionair minister- president Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver en Holocaust-overlevende Max Arpels Lezer.
Holocaust overlevende Primo Levi werd meermaals geciteerd: “Auschwitz is buiten ons, maar hangt overal om ons heen, in de lucht. De plaag is verdwenen, maar de besmetting blijft aanwezig en het zou dwaas zijn om het te ontkennen.”

Daaraan voegde Mark Rutte toe dat we bij het Spiegelmonument de nagedachtenis van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders en ruim 200 Nederlandse Roma en Sinti eren die werden vermoord om wie zij waren. En dat kunnen we niet beter doen dan door ons uit te blijven spreken – tegen haat en uitsluiting, tegen de dreiging van geweld, tegen antisemitisme.

De Nationale Holocaust Herdenking is terug te kijken via NPO Start.