4 juni: Herdenking kindertransporten en Sjiwwe voor Sobibor (NM Kamp Vught)

By 20 mei 2023 Nieuws

Op zondag 4 juni is de herdenking van de kindertransporten vanuit Kamp Vught. Dit jaar is het exact 80 jaar geleden dat bijna 1300 kinderen, vaak met een of beide ouders op transport moesten naar Sobibor. Graag nodigen Stichting Sobibor en NM Kamp Vught je uit voor de herdenking en de theatervoorstelling ‘Sjiwwe voor Sobibor’. De entree van het nationaal monument is op 4 juni vrij.

Programma 4 juni:
Vanaf 12.00 uur: ontvangst met koffie/thee
Vanaf 12.45: kinderen van basisschool De Schalm (groep 7) uit Vught lezen de namen voor van Joodse kinderen die zijn weggevoerd met de transporten van 6 en 7 juni 1943 (buitenterrein, op route naar het kindermonument)

13.00 uur: aanvang herdenking bij het kindermonument

  • Welkom door Jeroen van den Eijnde, directeur NM Kamp Vught
  • Christine Gispen-de Wied (voorzitter Stichting Sobibor) leest de proclamatie voor waarmee de kindertransporten bekend werden gemaakt
  • Sara de Vries vertelt het verhaal van haar nichtje Celine de Vries (1936), die werd vermoord in Sobibor in juni 1943.
  • Muziek door het Revesz Trio
  • Toespraak door staatssecretaris Maarten van Ooijen, staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
  • Overdenking, jizkor en kaddisj door opperrabbijn Binyomin Jacobs
  • Herdenkingsmoment met het leggen van bloemstukken en vlinders van papier
    Plm. 14.15: einde herdenking

15.00 uur: Sjiwwe voor Sobibor door Roestvrij Theater (buitenterrein)
Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie. Het woord betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Hebreeuws. Jonge theatermakers onderzochten nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de negentien transporten vanuit Nederland naar Sobibor. Sjiwwe voor Sobibor is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.

16.00 uur: boekpresentatie van De lange schaduw van de Holocaust: een familiekroniek (auditorium).
Op 4 juni verschijnt een bundeling van twee boekjes van Anny Sulzbach, gecombineerd met een interview met haar dochter Evelyn Askolovitch-Sulzbach en een bijdrage van (klein-)dochter Myriam Ohayon-Askolovitch (uitgeverij Verbum; redactie Jeroen van den Eijnde, Annemieke Kamoschinski, René Kok, Janneke de Moei).

Je bent van harte welkom bij de herdenking en bij het middagprogramma; aanmelden is niet nodig.