Terugblik International Seminar Tour juni 2024

By 3 juli 2024 Nieuws

Stichting Sobibor nam van 16-21 juni 2024 deel aan het seminar Unveiling ‘Aktion Reinhardt’: A Multiperspective Exploration. Het  seminar werd georganiseerd door Brama Grodzka Gate-Teatr NN in Lublin.

Teatr NN is een bijzondere organisatie , gehuisvest in de Grodza Gate in Lublin, de poort die het Joodse en christelijke gedeelte van de stad oorspronkelijk scheidde. In de oorlog werd het eerste Joodse getto in de wijk buiten de poort gerealiseerd. Teatr NN organiseert theatervoorstellingen en kunst producties die allen hun focus hebben op het leven van de (voor)-oorlogse Joodse bevolking in Lublin. Deze bevolkingsgroep heeft na de oorlog tot zeer recent nooit deel uitgemaakt van de geschiedenis van de stad Lublin. Weinig bekend is ook de centrale positie die Lublin innam in Aktion Reinhardt, het operationele hart van de Holocaust.

Het seminar was gericht op dit stuk geschiedenis, waar Sobibor als een van de drie vernietigingskampen onderdeel van uitmaakt. Met organisaties uit Israel, Oekraïne, Duitsland, Italië, Luxemburg, Polen en Nederland werden de plekken bezocht en werd gesproken over de verschillende manieren van herdenken en kennis overdracht aan de volgende generaties. Een boeiend netwerk dat liet zien hoeveel we nog van elkaar kunnen leren om een ‘gemeenschappelijk’ narratief mogelijk te maken over dit deel van de Holocaust. Voor meer informatie over de Brama Grodzka Gate en hun activiteiten, zie deze link.

Op meer museaal gebied is de Grodzka Gate een bezoek waard. In dit interessante gebouw zijn 43.000 mappen verzameld, 16.00 interviews geregistreerd die een beeld geven van het voor-oorlogse leven. De mappen staan voor iedere inwoner van Lublin voor de oorlog. Tenminste de helft van de mappen is leeg; geen naam, adres, geen foto’s van de mensen die weggevoerd werden. De Grodzka Gate werkt elke dag aan het zoeken en verzamelen van nieuwe schaarse gegevens. Een indrukwekkende taak, die een ieder die het Teatr bezoekt niet onberoerd laat.