Woensdag 12 september – boekpresentatie Selma Leydesdorff

By 2 augustus 2018 Nieuws

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus u uit voor de presentatie van Sasha Pechersky: De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde van Selma Leydesdorff. De presentatie vindt plaats op woensdag 12 september om 17.00 uur ten huize van Uitgeverij Prometheus, Herengracht 48, Amsterdam.

Over het boek:

Op 14 oktober 1943 leidde Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen, de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publiekelijke erkenning die hij verdiende. In zijn thuisland Rusland werd hij juist gewantrouwd, enkel en alleen omdat hij gevangen had gezeten. De vroegere communistische wereld verschilde daarmee hemelsbreed van het Westen in de manier waarop ze de moord op de joden herdachten.
Selma Leydesdorff biedt een fascinerend inzicht in een cruciale periode in de geschiedenis. Haar soms ontluisterende verhaal benadrukt dat de joden niet passief waren tegenover het Duitse geweld, en toont de wrange geschiedenis van de joden die slachtoffer werden van het stalinisme, net nadat ze de nazigruwelen hadden overleefd.
Een bijzondere biografie van een vergeten held, gebaseerd op niet eerder gebruikte documenten en interviews met ooggetuigen.

Selma Leydesdorff (1949) is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is internationaal bekend als prominente onderzoekster en theorievormer op het gebied van mondelinge geschiedenis, oral history. Deze methode gebruikte ze onder meer voor haar in 2008 verschenen De leegte achter ons laten. Een geschiedenis van de vrouwen van Srebrenica.

Datum: woensdag 12 september
Plaats: Uitgeverij Prometheus, Herengracht 48, Amsterdam
Inloop vanaf: 17.00 uur
Aanvang programma: 17.30 uur

Programma van sprekers:

  • Opening door Mai Spijkers, Uitgeverij Prometheus
  • Toelichting op het boek door Selma Leydesdorff emeritus hoogleraar oral history en cultuur
  • Overhandiging boek aan Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum Amsterdam
  • Beschouwing door Liesbeth van der Horst over de betekenis van verzet en waardigheid
  • Christien Brinkgreve, emeritus hoogleraar sociologie, bespreekt de methode van oral history en levensgeschiedenissen
  • Afsluiting door Mai Spijkers

Aansluitend aan het programma is er een borrel.
Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs.

RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Boekpresentatie Sasha Pechersky