De lange schaduw van Sobibor

By 7 oktober 2015 juni 7th, 2016 Nieuws

De Joodse Marion van Straten zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Naaldwijk. Na de bevrijding blijken Marions ouders niet terug te komen: zij zijn beide in Sobibor vermoord.De zangeres vertelt haar indrukwekkende verhaal onder muzikale begeleiding van een pianist in het museum van Kamp Westerbork. Marion zal tevens zelfgeschreven nummers ten gehore brengen.

Marion Schoenmaker-Van Straten is in 1942 geboren in Amsterdam. Vanwege de toenemende dreiging besluiten haar Joodse ouders hun dochter te laten onderduiken. In het voorjaar van 1943 wordt de kleine Marion opgehaald door de 18-jarige Rietje Tukker, die haar meeneemt naar Gorinchem.

Na verraad is het onderduikadres bij de familie Tukker niet meer veilig. Via verschillende schuilplaatsen komt Marion terecht bij het echtpaar Van ’t Riet in Naaldwijk, dat zeer actief is in het verzet. Dit kinderloze stel had al aan veel Joden onderdak verleend, en ook deze baby is van harte welkom. Na de bevrijding blijken Marions ouders niet terug te komen: zij zijn beide in Sobibor vermoord.

De lange schaduw van Sobibor begint zondag 11 oktober om 14.00 uur. De kosten bedragen € 16,00 (€ 7,50 voor vrienden van Herinneringscentrum Westerbork) inclusief toegang tot het museum. Reserveren via info@kampwesterbork.nl of 0593 – 592600.