Kindertransporten Herdenkingen

By 3 juni 2013 juni 10th, 2016 Nieuws

In het kader van de 70ste herdenking van de Kindertransporten uit Vught (6 en 7 juni 1943) staan er diverse activiteiten op het programma. Hierbij een overzicht van waar de Stichting Sobibor zoal bij betrokken is.

Zug der Erinnerung
Bestuursleden Mirjam Huffener en Alex Bakker zullen namens de Stichting Sobibor op 4 en 6 juni spreken in Berlijn en Magdeburg (D.). Daar zal op die data “der Zug der Erinnerung” staan, een trein, die een indringende tentoonstelling bevat, gewijd aan deze gruwelijke transporten waarin ook veel Duits-Joodse kinderen zaten, die eerder met of zonder hun ouders in veiligheid gebracht dachten te zijn in Nederland. De trein doet veel stations in Duitsland aan, waar op dat moment ook een tijdelijke perronopstelling staat opgesteld.

Op 4 juni zal de tentoonstelling op Station Friedrichstrasse in Berlijn officieel geopend worden door de ministers Mr André Schmitz (Cultuur) en Mark Rackles (Educatie) van de Berlijnse Senaat (de regering van de stad-staat Berlijn), waarna Mirjam respectievelijk Alex de belangrijkste sprekers zullen zijn. Mirjam zal o.a. getuigen over haar tante, het toen 15-jarige zusje Carla van haar moeder, die in de trein zat. Alex zal fragmenten lezen uit Jules Schelvis’ publicatie “Er reed een trein naar Sobibor”.

Op 6 juni nemen zij nog deel aan een dergelijke herdenkingsactiviteit op Bahnhof Magdeburg, waar de burgemeester de officiële openingsspeech zal houden. De Stichting Sobibor neemt aan dit belangrijke project actief deel uit sympathie en betrokkenheid.

“Der Zug der Erinnerung” heeft inmiddels enkele stations aangedaan en gedurende de eerste dagen al een paar duizend bezoekers en veel publiciteit getrokken. Het is een activiteit van de organisatie Zug der Erinnerung e.V., onder de gedreven leiding van Hans-Rüdiger Minow en wordt onder meer gesteund door de Duitse afdeling Child Survivors, een verbond van overlevende Joodse kinderen.

Expositie
Op vrijdag 7 juni wordt de expositie ‘De Kindertransporten. Vught – Westerbork – Sobibor, juni 1943’ geopend op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tentoonstelling heeft als basis de door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met de Stichting Sobibor ontwikkelde expositie ‘Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943’ en is aangevuld door HC Kamp Westerbork. De tentoonstelling is tot en met augustus te zien. U kunt zich aanmelden voor de opening op 7 juni via info@kampwesterbork.nl.

Herdenking Kindertransporten
De Stichting Sobibor en Nationaal Monument Kamp Vught nodigen u uit voor de openbare herdenking van de Kindertransporten op zondag 9 juni in Vught. We starten om 12.15 uur met de herdenking, u bent vanaf 11.30 uur welkom. Er zullen ook tekeningen te zien zijn van Poolse scholieren uit de plaats Wlodawa (nabij Sobibor) over vernietigingskamp Sobibor.