Sjiwwe voor Sobibor

By 28 februari 2023 april 1st, 2023 Nieuws

Foto’s gemaakt door Sake Elzinga

Jongerentheater over de Sobibor transporten

Van 23 maart tot 6 juli spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor.

In 1943 vertrokken er negentien treinen vanuit kamp Westerbork met als eindbestemming Sobibor. De 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen werden bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie, maar betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Jiddisj.

De zeven korte voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden meerdere keren uitgevoerd op de datum van een transport. De voorstelling van 8 juni wordt tevens in het Vondelpark Amsterdam (1 juni) en Nationaal Monument Kamp Vught (4 juni) gespeeld.

Speeldata

Donderdag 23 maart – Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 13:00 uur

Donderdag 13 april – Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 11:00 en 13:00 uur

Donderdag 4 mei –  Dodenherdenking Nationaal Monument Westerbork

Donderdag 8 juni  – Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 11:00 en 13:00 uur

Donderdag 6 juli – Herinneringscentrum Kamp Westerbork – 11:00 en 13:00 uur

 

Extra speellocaties:

Donderdag 1 juni – locatie Vondelpark Amsterdam in samenwerking met Stichting Sobibor

Zondag 4 juni – locatie Nationaal Monument Kamp Vught

 

Kijk hier voor tijden en het reserveren van gratis tickets.

Sjiwwe voor Sobibor – Jongerentheater over de Sobibor transporten is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.